A Foci EB 2020 / 2021 döntő nyertese, győztese, eredménye: Anglia – Olaszország = 2-3 – Összefoglaló

A 2020-as EB valójában 2021-ben játszódott le, de ezenkívül is bőven tartogatott meglepetéseket. A játék első napjai nagy sóhajtozás és csodálkozás között teltek el, és több kedvenc csapat is kiábrándító képet hagyott maga után.

Ott vannak például a spanyolok, akiktől mindenki többet várt, és bár az első tizenkét játékban nem szoktak nagy meglepetések lenni, de azért Finnország elég rendesen bekeményített.

A döntő játszmában az angolok már a 3. percben belőtték gólukat, amivel elég sokáig 1:0-ra vezettek. Aztán jött a fordulat a 67. percben, amikor is az olaszok egyenlítettek. 1:1 állás mellett hosszabbításra került a sor. Mivel nem történt változás az eredményben, a büntetőpárbaj, vagyis a 11-es rúgások következtek.

Nem csak a játék, a tizenegyesek is izgalmasan zajlottak. Az angolok hármat hagytak ki, az olaszok viszont csak kettőt, így végül megszületett a végeredmény:

Nyert Olaszország!

A Foci EB 2020 / 2021 döntő nyertese, győztese:
Anglia – Olaszország = 2-3

Alább összefoglalónkat olvashatja:

Az elődöntők is tartogattak néhány meglepetést

A finn csatár, Joel Pohjanpalo valódi történelmet írt a hazája számára azzal, hogy olyan gólt rúgott, amivel a csapat azonnal megszerezte az Európa bajnokság első három pontját. Sajnos nem ment vele túl sokra, de ez is szép teljesítmény volt a finnektől. A legtöbben mégis a Dánia elleni mérkőzésre emlékeznek, ahol a pánikot Cristian Eriksen okozta, akinek a szíve hirtelen leállt a pályán, azonban a csapattársa és a mentősök gyorsasága megmentette a gyepen szerzett sérülésből. Az biztos, hogy felejthetetlen pillanatot éltek meg a játékosok, a nézők és az egész világ.

A történtek azonban nem vették el a finnektől a megszerzett három pontjukat, ami a hat csoport életében elég nagy fontossággal bír, hiszen csak négyen juthatnak tovább. Egyetlen győzelem már számos lehetőséget nyújt a következő fordulón, és lényegesen nagyobb az esélye a továbbjutásnak, ami itt már a finnek zsebében volt. Innentől kezdve holtversenyben álltak a B csoportos Belgiummal, miközben a már említett Dánia és Oroszország dolgát nagyon megnehezítette a belgák 3-0-ás kiesése.

Döntetlenek és kedvence

Valami hasonló történt az E csoportban, ahol a spanyol csoport döntetlent játszott a svédekkel, így Szlovákia ideiglenes átvette a vezető szerepet, miután 2-1-re megverték a lengyeleket. A Bayern csatárának a különleges taktikája minden bizonnyal kifizetődött, mivel ők lettek az egyedüli vezetők. Legalábbis egy darabig.

Az EB-n elmondhatjuk, hogy mindig hátrány, amikor a kedvencek nem szereznek gólt, ahogy ez Horvátországgal történt a D csoportban. Az a tény, hogy az első játékot egy közvetlen és profi rivális ellen játszották, meghozta az eredményét, mivel Anglia 1-0-ás eredménnyel zárta a meccset, ami egy kicsit megkavarta az állást, hiszen lehetővé tette, hogy Csehország kezdje meg a vezetést a skótok elleni 2-0-ás győzelmével. Bizonyára mindenki emlékszik Schick duplájára, amiből egyet a pálya közepéről szerzett, így tényleg a bajnokság egyik felejthetetlen pillanatává vált.

A szokásos bajnokok és a Halálcsoport

Az A és C csoportokban ezzel szemben nem láthattunk semmilyen újdonságot. Először Olaszország bizonyította be a rátermettséget, ahol a törökök ellen 3-0-ás győzelmet arattak. Ehhez adódik hozzá a walesi és a svájci döntetlen, ami Olaszországot egyedüli vezetővé tette, legalábbis egyelőre. Eközben Ausztria és Hollandia teljesítette a tippeket, így Macedónia 3-1-es, Ukrajna pedig 3-2-es vereséget szenvedtek, ami szinte az összes előrejelzésnek megfelelt. Emlékezetessé sikerült az ukránok meglepetése is, ami majdnem megfogta a hollandokat.

Nem szabad megfeledkezni Magyarországról sem, ahol az úgynevezett Halálcsoport a 2016-os ellenfelével csapott össze, most azonban a portugálok nyertek. A 3-0-ás eredmény nagyjából az utolsó percekben dőlt el, úgyhogy a magyarok emelt fővel folytatták a labdarúgást. Eközben Franciaország és Németország is összemérte az erejét, ahol a négy francia gól legyőzte a két német gólt. Ezeknek a mérkőzéseknek a legérdekesebb pontja azonban mégis a Puskás Aréna volt, ahol a zsúfolt lelátó megállás nélkül biztatta a csapatokat, és az egész világ tátott szájjal nézte a világjárvány idején összegyűlt szurkolókat.

A negyeddöntők játékosai

Ezzel el is érkeztünk az Európa-bajnokság negyeddöntőjéhez. Amikor a mérkőzéseket lejátszották, a szerencsés csapatok megkapták az esélyt a továbbjutásra. Az egyszerűség kedvéért nézzük egy gyors összefoglalóval együtt:

 • Olaszország, Ausztria legyőzése után (2-1)
 • Belgium, Portugália legyőzése után (1-0)
 • Spanyolország, Horvátország legyőzése után (5-3)
 • Svájc, Franciaország legyőzése után tizenegyesekkel
 • Csehország, Hollandia legyőzése után (2-0)
 • Dánia, Wales legyőzése után (4-0)
 • Anglia, Németország legyőzése után (2-0)
 • Ukrajna, Svédország legyőzése után (2-1)

A nyolc csapat végül megkapta a páros beosztásokat, így a negyedmérkőzések a következőképpen alakultak:

 • Svájc – Spanyolország
 • Belgium – Olaszország
 • Csehek – Dánia
 • Ukrajna – Anglia

A negyeddöntők eredményei

Svájc és Spanyolország erősen csapott össze. Úgy tűnt, hogy a spanyolok sokkal ügyesebben vezetik a labdát, azonban nem tudtak gólt lőni. Végül Svájc szerzett egy gólt magának, és innentől kezdve elkezdődött a visszaszámlálás. Végül a spanyolok egyenlíteni tudtak, amit a ráadásnál is tovább tartottak. Nem volt más hátra, mint a tizenegyesek párbaja, ahol Spanyolország került ki győztesként, így ő léphet tovább.

A belgák és az olaszok között is szorosan alakult az összecsapás. Fél órával a kezdés után Barella belőtte az első gólt, ami megadta az örömet az ünneplésre. A szünet után a belgák kaptak egy büntetőt, amit szépen be is hoztak, így az olaszoknak össze kellett szedniük magukat. A második félidőben is voltak izgalmak, azonban végül Olaszország jutott tovább 2-1-es győzelmével.

A csehek ellen Dánia már az ötödik percben megszerezte a vezetést, amikor a középpályás Thomas Delaney szögletből bólintott egy gólt. A csatár ezután öt perccel a szünet előtt duplázta meg a vezetést egy tökéletes középhátvéd lövésével. A másik oldal a szünet után egyenlített, azonban a dánok már a végsőkig kitartottak, így megnyerték az egyik negyeddöntőt.

Ha valaki, akkor az angolok megmutatták, miként kell legyőzni Ukrajnát, mivel 4-0-ás vereséget mértek rájuk. Ezen a mérkőzésen az angolok erősen indultak, és az utolsó percig biztosan vezették a labdát. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint hogy az első négy percben megszerezték a góljukat, amit csak újabbak követtek. Innentől kezdve az angolok sokkal lazábban játszottak, ami az ukránoknak nem hozott szerencsét.

Két nagy összecsapás

Ezután csak a spanyol – olasz és a dán – angol meccsek voltak hátra, hogy megtudjuk az idei bajnok nevét. Először a spanyolok álltak ki az olaszok ellen, akik azonnal támadásba lendültek. Az első pillanattól kezdve látszódott, hogy izgalmas meccsnek nézünk elébe, mivel a spanyolok ügyes vezetését az olaszok újra meg újra kijátszották, bár nem tudták sokáig vezetni a labdát. A negyedik percben egy hatalmas olasz kapufát láttunk, ami előre jelezte, hogy nem szabad senkit félvállról venni.

Az első félidőben kimondhatjuk, hogy látszódott a spanyol fölény, azonban sehogy sem tudtak gólt rúgni. Úgy tűnt, hogy végig a spanyoloknál volt a labda, az olaszok csak a tizenkettedik percben kezdtek el játszani, bár az ellenfél akkor is majdnem gólt lőtt. Nem újdonság, hogy a spanyolok akkor 72 százalékban birtokolták a labdát, de azért az olaszok is a kapu közelébe kerültek, fél óra után sokkal erősebben mentek neki a játéknak, amire talán a spanyol fölény vezette őket.

A második félidőben az olaszok kezdték a játékot, majd a nézők szó szerint mindent kaptak. Láthattak egy szögletet, egy fejelést, óriási mentéseket és még nagyobb támadásokat. Az első sárgalapot Busquets kapta, aki nagy reklamálással fejezte ki, hogy nem ért vele egyet. Nem sokkal ezután a spanyolok újra a kapu közepébe kerültek, azonban Unai Simon kivédte a lapos lövést. Végül a hatvanadik percben az olaszok 1-0-ra változtatták az állást.

Elkezdődtek az időhúzó cserék, azonban a spanyolokat semmi sem távolíthatta el a céltól. Jordi Alba többszöri fejeléssel is próbálkozott, de csak a nyolcvanegyedik percben rúgták be a sokak által várt gólt. Dani Olmo mesteri passzt adott Moratának, aki végre nem hibázta el a helyzetet. Innentől azonban a két csapat ugyanolyan ügyességgel ment előre, és a ráadásban sem tudták megelőzni a másikat. Végül a büntetők hozták meg a végső döntést, ahol Olaszország jutott tovább.

Az érdekesen alakuló angol győzelem

Ha a spanyol – olasz meccs érdekesen alakult, akkor az angol – dán mérkőzést is meg kell említeni, amiről most nagyjából egész Európa beszél. Az első félidőben kiegyenlített játékot láthattunk, ahol az angolok többször birtokolták a labdát, azonban nem sikerült felülkerekednie senkinek. Végül a harmincadik percben Dánia megszerezte a vezetést, igaz, szabadrúgással. Ez volt az első közvetlen szabadrúgás, és az angolok most először kerültek hátrányba. Az első félidő azonban nem ért véget itt, mivel a harminckilencedik percben egy szerencsétlen öngóllal kiegyenlítették az állást.

A második félidő ennél lassabban telt. A házigazda fölényben játszott, volt egy gólközeli állapot, azonban a kapus bravúros mozdulattal védte ki. Mind a két csapatnál több lehetőség is adódott, azonban az angolok egyre inkább rágörcsöltek az eredményre. Az izgalmak a hosszabbítás során történtek, ahol Sterling kiharcolt egy erősen vitatható tizenegyest, amit Kane lőtt be végül.

Az utolsó perceket az angolok biztonságosan játszották, amit a dán Jensen sérülése könnyített, hiszen emberhátrányba kerültek. Végül a skandináv együttes hősiesen ment előre, viszont egyenlíteni nem tudtak. A végső eredmény szinte mindenkit megdöbbentett, hiszen az angolok 55 év után ismét a fináléba jutottak. Az angolok nyilatkozása szerint a dán csapatot sokat alulértékelik, pedig a játékon tanúsított hősies küzdésük egészen mást bizonyít. Ennek ellenére az angolok nem ülhettek a babérjaikon, hiszen az olaszok ellen kellett fellépniük.

A nagy döntő

Az olasz – angol döntőt minden bizonnyal az egész világ végig nézte. Idén a legtöbb gólt a spanyolok szerezték, viszont az olaszok csak eggyel kerültek alájuk, miközben az angolok a harmadikak lettek. Ezek a statisztikák végig az olaszok javára állították az eseményeket. A hosszú játék izgalmakkal és fordulatokkal teli volt, azonban az eredmény talán nem mindenki számára okozott meglepetést.

Győzelemtől függetlenül mind a két csapat megérdemelte a helyét, annak ellenére, hogy az utóbbi napok lényegesen az angolok ellen szóltak, bár ez az utolsó mérkőzésen semmit sem jelentett, hiszen mind az angolok és az olaszok is teljes erőbedobással haladtak előre. De ahogy lenni szokott, csak egy nyerhetett. Éppen ezért az idei Európa bajnok Olaszország lett, 3-2-es győzelemmel.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Miért nem mindegy az, hogy milyen terepen kezdünk el futni?

2024. március 23.|

Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor elengedhetetlen, hogy az életmódunkba beépítsük a rendszeres sportot is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Életmódváltáskor érdemes elkerülni a fehérliszttel készült pék árukat és tésztaféléket, a túlságosan

Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

2024. január 2.|

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába