7 dolog, amit biztosan nem tudtál a rovarevésről

Ma több európai államban találkozni ehető rovarokkal, és úgy tűnik, hogy a fenntartható jövő is megkívánja az újabb recepteket. A környezetbarát címke azonban jelenleg kevés, így Magyarországon ritkán fogunk sült tücsökkel találkozni az utcán, bár a jövőben bármi megtörténhet. Éppen ezért összegyűjtöttünk 7 érdekességet, amit biztosan nem tudtál a rovarevésről.

Eddig is ettünk rovart

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy eddig is ettünk rovarokat? Nem új dologról van szó, mivel a vörös színt sokszor bíbortetűkből nyerik, amik bizony rovarnak számítanak. Ha olyan joghurtot eszünk, amin E120 van feltüntetve színezőanyagként, akkor nagy valószínűséggel egy rovar részét falatozzuk. Hiába ódzkodunk a rovarevés gondolatától, ha amúgy évek óta jelen van az életünkben, olvashatjuk az eurokartevoirtas.hu szakmai blogjában.

Európában is terjed

Biztosan senkinek nem kell bemutatni, hogy az ázsiai országokban teljesen normális dolognak számítanak az ehető rovarok. Vietnámban például szeretik a fűszeres ízeltlábúakat, és egy pálcikára felhúzva árulják az utcán, ezt nevezik úgymond gyorskajának. A legtöbb felhasználó ilyenkor csak legyint, hogy ezek a rovarok Ázsiában maradnak, viszont az új élelmiszerekről szóló EU-s rendeletek hazánkban is engedélyezték a rovaralapú fogásokat. Jelenleg minden tagállam egyénileg dönt, hogy elfogadják-e az új törvényt, amit Magyarország elutasított.

Itthon is lehet enni

Attól, hogy Magyarországon nem lett elfogadva a rovarevés, ugyanúgy kipróbálhatjuk. Sokan külföldről rendelik meg az ízeltlábúakat, aminek itthon is van saját vevőköre. Ha valaki nem hiszi el, akkor érdemes felkeresni a Rovarevők Magyarországi Közössége néven futó Facebook csoportot, de Bogárétel Alapítvány a Fenntartható Táplálkozásért is létezik. Ezek a civil szervezetek bátran színesítik a magyar gasztronómiát, és itthon mutatják be a rovarevés kultúráját.

Európában több helyen lehet rovart enni

Ha valaki Európán belül utazik, akkor Hollandiában, Svájcban, Angliában, Belgiumban és Dániában is találkozik különleges finomságokkal. Érdekes, hogy Svájc az elsők között engedte be a rovarokat a szupermarketekbe, úgyhogy ma már bárki kipróbálhatja a rovarburgert.

Egészséges

Ha valaki eljutott idáig az olvasással, akkor bizonyára várja, hogy megpróbáljuk lebeszélni a rovarevésről, pedig egészségesebb, mint gondolnánk. A valóság a következő: az emberi táplálkozásra szánt rovarok sokkal egészségesebbek, mint egy szelet csirke vagy pulyka.

Tápláló

Az egészség után muszáj megemlítenünk a tápanyagértékét. A rovarok nemcsak diétásak, hanem laktatóak, a legtöbb bogárban magasabb a telített zsírsav tartalom, mint a húsokban, úgyhogy gyakran a saját zsírjukban sütik ki őket. Összezúzva, fokhagymával ízesítve megoldást jelenthetne az éhínség csökkentésére az egész világban!

Tele vannak vitaminokkal

A telített zsírsavak mellett kalciumban és vasban gazdag rovarokat is találni, amik a csirkénél és a sertésnél is jobb minőségűek. A kutatók több bogarat vettek nagyító alá, így a selyemhernyó, a méhlárva, a zsizsik és a tücsök is megküzdött a legtáplálóbb címért, ahol a méhlárva nyerte meg a versenyt. Bármennyire is hihetetlen 850 százalékkal több vasat tartalmaz, mint a marhahús.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

A jakuzzi javítja a sport teljesítményedet

2021. november 19.|

Bármely nagy intenzitású sporttevékenység végén az izmok feszültek, fáradtak és fájnak, ezért szükségük van egy jó kis pihenésre. A regenerálódásukhoz nincs is jobb, mint a masszázs, mint amilyet a jakuzziban kapunk.

Sport és Hobbi: kézzel készített fém és fatárgyak

2021. szeptember 21.|

Egyre többször hallani, hogy a sport néha valakinek a hobbijává válik, mert annyira szereti csinálni. A kézműves foglalkozásokat nem szokták sportnak hívni, azonban sokszor ugyanannyi időt, pénzt és energiát fordítunk bele, mint a többi sportoló.

7 dolog, amit biztosan nem tudtál a rovarevésről

2021. augusztus 31.|

Ma több európai államban találkozni ehető rovarokkal, és úgy tűnik, hogy a fenntartható jövő is megkívánja az újabb recepteket. A környezetbarát címke azonban jelenleg kevés, így Magyarországon ritkán fogunk sült tücsökkel találkozni az utcán, bár