A jakuzzi javítja a sport teljesítményedet

Bármely nagy intenzitású sporttevékenység végén az izmok feszültek, fáradtak és fájnak, ezért szükségük van egy jó kis pihenésre. A regenerálódásukhoz nincs is jobb, mint a masszázs, mint amilyet a jakuzziban kapunk.

A pezsgőfürdőben való tartózkodásra a valóságban nincsenek nagyon szigorú szabályok, de mindig meg kell tennie bizonyos óvintézkedéseket, amikor használni kezdjük, hogy ne legyen semmilyen probléma, különösen akkor, ha éppen egy nagyon erős sporttevékenységet végeztünk.

Mielőtt beülünk a jakuzziba

Ha éppen egy kemény edzésből jöttünk vissza, az első dolog, amit tennünk kell, hogy hagyjuk lehűlni a testet, és csökkentsük a pulzusszámot. Ezzel elkerüljük a hőgutát.

Amint úgy érezzük, hogy a test kipihente magát, és megnyugodott, készen állunk a pezsgőfürdőzés megkezdésére. Ajánlott, hogy egy jakuzzi kezelés 16-20 percig tartson, a víz hőmérséklete pedig 35 és 40 fok között legyen. Ha a víz hőmérséklete magasabb, mint 40 fok, akkor túl forrónak számít, de ha ezt a hőmérsékletet elviseljük, akkor is mindig az előírtnál rövidebb ideig maradjunk.

Sokan az ajánlottnál több időt töltenek a vízben, mert pihentetőnek és kellemesnek érzik, de a testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékleten töltött túl sok idő hosszú távon egészségügyi problémákat okozhat.

Miért válasszuk a jakuzzit?

A legtöbben inkább a szaunát részesítik előnyben. A szaunák nagyon magas hőmérsékletű hőforrással rendelkeznek. A víz a kövekre (vagy a hőforrásra) fröccsen, és gyorsan elpárolog, forró gőzt bocsátva a helyiségbe. A száraz szaunában a hőforrás nem párologtatja el a vizet, ez egy gőz nélküli légkör.

A pezsgőfürdő mechanikája egy kicsit összetettebb. A kádban a vízszintnek magasabbnak kell lennie, mint a fúvókák és a vízbeömlő szelep. A szivattyú gyorsan szívja a vizet a szelepekbe, miközben a motorja különböző erősségű erőt fejt ki a fúvókákon keresztül. Néha a nyomást a fúvókát körülvevő mozgatható gyűrűvel lehet szabályozni.

Edzés után a pezsgőfürdő meleg, mozgalmas vize megnyugtatja a fájó, fáradt izmokat, ellazítja az embert, gyorsítja a sérülések gyógyulását és a nyugalom kellemes érzését nyújtja. A kádban lévő fúvókákból áramló víz olyan, mint egy terápiás masszázs, amely kibogozza az izomcsomókat. A pezsgőfürdő tökéletes módja az edzés befejezésének, ha biztonságosan használják.

Ne feledjük:

  • Hűtsük le a testet, mielőtt belépünk a pezsgőfürdőbe.
  • Igyunk sok folyadékot.
  • Ne maradjunk 15 percnél tovább.
  • A víz hőmérséklete nem haladja meg a 40 fokot.

Ezt teszi a jakuzzi a testtel

Fotó: <a href="https://www.drspa.hu/kulfoldon-hodit-a-baba-jakuzzi-de-nalunk-meg-nem-kaphato" target="_blank" rel="noopener">drspa.hu</a>

Fotó: drspa.hu

A gyógyfürdő látogatása nem csak a kikapcsolódásról szól, hanem jó megoldás lehet az izomtúlterhelés kezelésére is. Az edzőteremben végzett edzés után az izmok fájnak, fáradtak és mozdulatlannak érzik magukat. Ez a szervezet természetes reakciója, az izmok a szokásosnál nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ami az izomrostok lebomlását okozza, ez pedig fájdalommal, fáradtsággal és/vagy görcsökkel jár. Bár az edzés utáni fájdalmat szinte lehetetlen elkerülni, vannak módszerek, hogy jobban megbirkózzunk vele.

A gyógyfürdő olyan wellness- és egészségügyi központ, ahol vízi terápiákat alkalmaznak olyan módokon, mint az úszómedencék, pezsgőfürdők, hidromasszázs, fúvókák, szaunák stb. A jakuzzi fúvókák segítségével masszírozza az izmokat, ellazítja őket, és serkenti az endorfinok termelődését, ami pihentető alvásra készteti a szervezetet. Ráadásul a fürdő fantasztikus szövetséges lehet a stressz, az álmatlanság vagy a szorongás megelőzésében.

A jakuzzi előnye a sportolás után

A jacuzzi előnyei közé tartozik az általános jó közérzet. A pezsgőfürdőt használó emberek általában felfrissültnek és energiával telinek érzik magukat. Nemcsak a testnek, hanem az elmének is jót tesz, mivel ellazít.

Tudta, hogy a pezsgőfürdőben a meleg víz kitágítja az ereket, aktiválja a vérkeringést, jó közérzetet kelt, és lehetővé teszi a test lebegését, több mint 80%-kal csökkentve a testsúlyt, ezáltal csökkentve az izmokra és az ízületekre nehezedő nyomást?

Így a különböző víz- és légsugarak egy sor olyan masszázst eredményeznek, amelyek ellazítják az izmokat. Minél hatékonyabb ez a masszázs, annál nagyobb az ellazulás és a jó közérzet.

Bár a pezsgőfürdő jótékony hatással lehet az edzés után, fontos, hogy bizonyos óvintézkedéseket tegyünk, és tisztában legyünk a lehetséges kockázatokkal. Mindig hűtsük le a testet és csökkentsük a pulzusszámot, mielőtt belépünk a pezsgőfürdőbe. A megerőltető testmozgás mindkettőt növeli, és ez, valamint a forró kád hőmérséklete a szív túlterhelését okozhatja. A vízbe lépés előtt végezzünk egy lehűlési tevékenységet, és tartózkodjunk a vízbe lépésről, ha szédülünk, túlterheltnek érezzük magunkat vagy rosszul vagyunk. A jakuzzi fokozhatja ezeket a tüneteket, és szívrohamot okozhat. Terhes nők számára a jakuzzi szintén nem javasolt.

Összegzésként

A jakuzzi serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat, segít a méreganyagok eltávolításában. Felhasználható fáradtság, feszültség és álmatlanság ellen, valamint enyhíti az ízületi gyulladás, vagy más csont- és izombetegségek okozta fájdalmat.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

2022. augusztus 25.|

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

A testmozgást otthon is el lehet végezni

2022. július 22.|

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

A vírusok nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenségek is

2022. július 17.|

Minden, amit ebben a világjárványban láttunk, például az egészségügyi dolgozók halála, már korábban is megtörtént. Például az i.e. 430-ban, Athénban kitört pestisjárvány rengeteg orvos életét vette el. Az 1347-es bubópestis idején az ápolónők és a