A penész egészségre gyakorolt hatásai

Az otthonokban lévő nedvesség gyakran a penész megjelenéséhez vezet, ami további egészségügyi problémákat okoz. Amikor az ismert fekete pontok megjelennek a falakon, eleinte csak a szagát fogjuk felismerni, azonban idővel betegségekhez vezethet.

Az évek során elvégzett kutatások szerint a nedves és penészes környezetnek kitett emberek légzőszervi tüneteket és allergiás reakciókat mutattak, és bizonyos esetekben az asztmát is felerősítette.

Mi az a penész?

De mi valójában a penész? Egy élő szervezet, pontosabban egy gomba, amely bent és a szabadban is ugyanúgy növekszik. Nagyon szereti a magas páratartalmú területeket, a leggyakrabban a mennyezeten és a falakon jelenik meg, vagy ott, ahol a víz szivárogni szokott, tehát ablakok alatt és csövek közelében. Valójában nem létezik rá szabály, ahol van víz, ott előbb vagy utóbb penész is lesz.

A falak mellett nagyon szereti a kartont, a fatermékeket, a gipszkarton, a szőnyegeket és a festéket. A spóráival könnyen terjed a levegőben, így amikor olyan környezetbe kerül, ahol a nedvesség mellé meleg társul, akkor virágozni fog, majd tovább növekszik. Ettől függetlenül nehéz lenne felsorolni az összes penészfaját, mivel körülbelül ötszázat ismerünk, amik valamilyen formában befolyásolják az emberi egészséget. A leggyakoribbak beltéren jelennek meg, ezeknek a hivatalos neve Cladosporium, Penicillium és Aspergillus.

A penész típusai

Valójában a mai napig nem ismert, hogy pontosan hányfajta penész van a világon. Egyesek úgy tartják, hogy a szám megközelíti a százezret, mások azonban háromszázezerre tippelnek, vagy még ennél is többre. Ahogy fentebb említettük, ezek közül nagyjából ötszáz létezik, ami biztosan veszélyt jelent az emberi szervezetre. A Purmester.hu összegyűjtötte a legismertebbeket.

  • Alterina: ezzel a gombával leginkább a házban található nedves helyeken fogunk összefutni, mint például a zuhanyzó vagy a mosogatók.
  • Aspergillus: ez a penész nőhet kint és bent, megtaláljuk az élelmiszerben és az építőanyagokban. Azért különösen veszélyes, mert gyakran vált ki allergiás reakciót, ugyanakkor mérgezővé válik és légzési problémákat okoz.
  • Cladosporium: ez olyan gomba, amelyik a hideg és meleg területeket is szereti. A legtöbbször valamilyen faszöveten vagy fafelületen fogjuk észrevenni, miközben allergiát okozhat az embereknél.
  • Penicillium: kék vagy zöld felületű és bársonyos textúrájú. Általában víz által károsodott épületekben és házakban nő. Látni fogjuk szőnyegeken, tapétákon és matracokon. Ha nem vigyázunk, akkor növeli a légzőszervi betegségek kockázatát.
  • Acremonium: ez a penész rózsaszín, szürke, narancssárga vagy akár fehér színű is lehet. Általában olyan területeken jelenik meg, mint a párásítók, vízelvezetők tálcája vagy az ablakok. Ez az egyik legveszélyesebb fajta, mivel csontvelő és immunrendszer betegségekkel jár.

Hogyan jut be a penész az otthonba?

A penész spórák a kül- és beltéri terekben egyaránt jelen vannak, bár szabad szemmel nem láthatóak. Ez azt jelenti, hogy a nyitott ablakokon, ajtókon, szellőzőcsatornákon vagy fűtési rendszereken keresztül könnyedén belépnek az otthonunkba. Ha nem a nyitott ajtón mennek, akkor mi visszük be őket, mivel ráragadnak valamilyen tárgyra, ami lehet ruha, cipő, de akár a háziállatok szőre is. Innentől kezdve csak megfelelő viszonyokra van szükségük, és már meg is jelentek a lakásban.

Milyen problémákat okoz?

A penész önmagában nem okoz problémát, ha egy hatalmas nagyítóval vizsgálnánk a lakásokat, akkor mindegyikben találnánk belőle. A baj akkor kezdődik, amikor a spóra nedves területtel érintkezik, mert ilyenkor növésnek indul. A növekedés egyet jelent az egészségügyi kockázatokkal, mivel súlyosbítja azoknak a tüneteik, akik valamilyen allergiában szenvednek. A spórák belélegzése olyan tüneteket vált ki, mint az orrdugulás, a torok viszketése, tüsszögés, ezenkívül úgy tűnik, hogy a penész növeli az asztma kockázatát is.

Az allergia mellett a penészgombák más légzőszervi betegségekhez kapcsolódnak. A beltéri nedvesség és a penész megnöveli a légúti fertőzéseket, úgyhogy sokkal nagyobb eséllyel fogunk hurutot elkapni, ráadásul a gyerekeknél is nagyon veszélyes.

Vannak olyan penészgombák, amik veszélyesebbek a többinél, és a velük való érintkezés súlyos fertőzést okozhat. Az egyik ilyen az Aspergillus, ami a test más részeire is kiterjed, és olyan tüneteket okoz, mint a krónikus köhögés, vérzéssel járó köhögés, láz vagy zihálás. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor jelentkezhet csontfájdalom, mellkasi fájdalom, hidegrázás, és a vizelet mennyisége is csökkenhet. Ezek már klinikai tünetnek számítanak és orvosi kezelést igényelnek.

Figyeljünk a megelőzésre

Szerencsére számos intézkedés létezik, amivel megakadályozhatjuk a penész megjelenését a lakásban. Az egyik legfontosabb a szellőztetés, valamint a tiszta és nedvességmentes terek. A szakértők javaslata szerint figyelni kell arra, hogy a házban mindig 60 százalék alatti páratartalom legyen. Amennyiben szivárgást vagy kiömlött vizet találunk, azonnal töröljük fel, de szerelhetünk fel párátlanítót is. Érdemes a reggelt alapos szellőztetéssel kezdeni, és a főzés során is használjunk páraelszívót. Ha tehetjük, akkor a ruhákat szárítsuk kint, és mindig kezeljük a penészes falakat.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

2022. augusztus 25.|

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

A testmozgást otthon is el lehet végezni

2022. július 22.|

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

A vírusok nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenségek is

2022. július 17.|

Minden, amit ebben a világjárványban láttunk, például az egészségügyi dolgozók halála, már korábban is megtörtént. Például az i.e. 430-ban, Athénban kitört pestisjárvány rengeteg orvos életét vette el. Az 1347-es bubópestis idején az ápolónők és a