A testmozgást otthon is el lehet végezni

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

Milyen előnyei vannak a testmozgásnak?

A szakértők azt javasolják, hogy a tizenévesek naponta legalább 60 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgást végezzenek. Ez alól azonban a felnőttek sem képeznek kivételt.

A testmozgás a test minden részének jót tesz, beleértve az elmét is. A sport javítja az agy egészségét és a tanulást. Segíthet az embereknek jobban aludni. Amikor sportolunk, a test olyan vegyi anyagokat termel, amelyek segítenek abban, hogy jól érezzük magunkat. A testmozgás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét és csökkenti a szorongás érzését. Valódi sikerélményt és büszkeséget is adhat a célok eléréséhez, például egy új tánclépés elsajátításához vagy a 100 méteres síkfutás személyes rekordjának megdöntéséhez.

A testmozgás segít az embereknek az egészséges testsúly megőrzésében és egyes betegségek kockázatának csökkentésében. A rendszeres mozgás segíthet megelőzni a súlygyarapodást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a magas vérnyomást. A csontokat erősítő gyakorlatok, mint például az ugrás, a futás vagy a súlyemelés, segíthetnek a csontok erősen tartásában.

A testmozgás segít a jó öregedésben. Lehet, hogy most nem tűnik fontosnak, de a testünk később hálás lesz érte. A rendszeres sportolás javítja az életminőséget (a dolgok élvezeti képességét), ahogy öregszünk. Javíthatja az agy egészségét, és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A testmozgás segíthet megelőzni az eséseket és az esések okozta sérüléseket.

A mozgást otthon is gyakorolhatjuk

Sokan azt mondogatják, hogy nem tudnak mozogni, mert túl sok tennivalójuk akad otthon. Mindegy, hogy egy panelben élünk, vagy egy könnyűszerkezetes készházban, ha pedig saját kertünk is van, akkor még könnyebb a helyzetünk.

A mindennapi életünkben hozzászoktunk ahhoz, hogy testünk a fizikai aktivitásból adódóan bizonyos mértékű energiát használ fel. Még ha nem is sportolunk, amikor kimozdulunk otthonról, egyik helyről a másikra megyünk, vagy mozgunk a munkahelyünkön, akkor is testmozgást végzünk, még ha az minimális is.

Amikor azonban otthon vagyunk, a mozgás gyakran minimálisra csökken, amihez hozzáadódik, hogy az étel kéznél van, és a szorongás vagy az unalom miatt a szokásosnál többet akarunk nassolni.

Milyen következményei vannak annak, ha nem sportolunk?

Vannak bizonyos hatásai annak, ha valaki testmozgás nélkül van otthon. Az egyik, hogy az energiamérleg egyensúlya felborul. Az izmok gyengülnek, ami izomfájdalmakat okoz. A másik pedig, hogy nem tudjuk megszüntetni a felgyülemlett stresszt.

Ezzel ellentétben az otthoni edzésnek több előnye is van. Az edzésprogram fenntartása, függetlenül attól, hogy hol tartózkodunk, segít javítani a gerinc tartását, enyhíti a fájdalmakat, egész napra elegendő energiát biztosít, feszesíti és formálja az izmokat, növeli a rugalmasságot, növeli a koncentrációt, csökkenti a stresszt és segít a nagyobb testtudatosságban.

Tippek az otthoni edzéshez

Kezdjük egy kis helyben futással vagy gyaloglással. A guggoláshoz álljunk egy szék elé, figyeljünk, hogy a lábak csípőszélességnél kicsit szélesebbek legyen, a lábfejek kissé kifelé nézzenek. A szék egy referenciapont, ahol a gyakorlat lényege, hogy ülést szimuláljunk úgy, hogy a feneket (amennyire csak tudjuk) leeresztjük anélkül, hogy a csípőt hátra tolnánk.

Járom- és vádliizmok: támaszkodjunk kézzel és térddel (pad pozíció) egy szőnyegre, ügyelve arra, hogy a kezek támasza ne haladja meg a váll szélességét, és a térdek támasza ne haladja meg a csípő szélességét. A gyakorlat lényege, hogy az egyik lábat hátrafelé és felfelé kell vinni anélkül, hogy a csípőmagasságot meghaladná. Fontos, hogy a hátat egyenesen tartsuk, a derekunk ne görbüljön meg, és ne feledjük, hogy a fejnek és a nyaknak egyenesnek kell lennie.

Hasizomgyakorlatok: Feküdjünk hanyatt egy szőnyegen, a hát legyen laposan a padlón, a lábak pedig hajlítva, csípőszéles távolságban helyezkedjenek el. A lábfejeknek nagyon szilárdan kell állniuk a padlón, mivel fontos támaszpontot jelentenek. Emeljük fel a hátat a padlóról anélkül, hogy megerőltetnénk a nyakat, és a fejünket a kezünkkel támasszuk meg anélkül, hogy fájdalmat okoznánk magunknak.

Használjuk ki a kertet is

Ennél a pontnál a kertesházak előnyben részesülnek, de sokszor egy nagyobb terasz is megteszi. A friss levegő mindig kéz a kézben jár a sportolással, és segít abban, hogy sokkal több kedvünk legyen hozzá. Ha pedig az időjárás is szépen alakul, akkor a gyerekeket is be lehet vonni.

A testmozgásra adott fizikai válaszok bizonyítottan hatékonyan javítják a szív- és érrendszeri egészséget, a csontsűrűséget, az ízületek mobilitását, a jó hangulatot, az anyagcsere-funkciókat, az izomtömeget, az izomtónust és az erőt. Akkor is kiélvezhetjük a jótékony hatását, ha muszáj a házon belül maradnunk. A megtervezett mozgás után biztosan jobban fogjuk érezni magunkat.

Támogató: variosystem.hu

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Miért nem mindegy az, hogy milyen terepen kezdünk el futni?

2024. március 23.|

Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor elengedhetetlen, hogy az életmódunkba beépítsük a rendszeres sportot is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Életmódváltáskor érdemes elkerülni a fehérliszttel készült pék árukat és tésztaféléket, a túlságosan

Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

2024. január 2.|

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába