A világ legveszélyesebb sportjai elképesztő halálozási arányokkal

Az extrém sportok azok a fizikai tevékenységek, amik eredendően veszélyt hordoznak magukban. Fokozott szívritmus, tág pupillák, kitágult erek, fokozott légzésszám, nem létfontosságú funkciók gátlása, fokozott energia és érzékelés, fokozott verejtéktermelés és véráramlás, sőt, a memória serkentése.

Ez csak néhány az adrenalin szintézisének fiziológiánkra gyakorolt hatásai közül, ami hormonként és neurotranszmitterként is működik, és szabályozza mindazokat a reakciókat, amelyeket a stressz- vagy veszélyhelyzet vált ki az emberből.

Melyek az extrém sportok?

Extrém sport vagy kockázatos sport alatt minden olyan fizikai tevékenységet értünk, amelynek gyakorlása valós veszélyt jelent azok számára, akik művelik, és az adott sportágtól függően akár a halál kockázata is fennállhat.

Valójában a világ összes fizikai sportja kockázatos. A statisztikák például azt mutatják, hogy egy profi futballista évente átlagosan körülbelül 2 sérülést szenved. Extrém sport lesz ettől a futball? Nem. Ahhoz, hogy egy sport extrémnek minősüljön, a veszélynek sokkal nagyobbnak kell lennie. A Mapfre több listát is összeírt, de a következő sportok tényleg olyan tevékenységnek számítanak, ahol egy biztosító azonnal elutasít bárkit.

  1. Bázisugrás

A bázisugrás a világ legextrémebb sportja. Valójában csak a statisztikákat kell megnézni, hogy ezt lássuk: minden 60 ugróból 1 meghal. Lélegzetelállító szám, de ez sokakat nem akadályoz meg abban, hogy kipróbálják. A bázisugrás abból áll, hogy felvisznek minket egy hegytetőre vagy felhőkarcolóra, ahol egyszerűen a semmibe vetjük magunkat, majd kinyitjuk az ejtőernyőt, és ha szerencsénk van, akkor biztonságosan landolunk.

  1. Formula-1

A Forma-1 a világ egyik legnépszerűbb sportja, bár csak a legjobbaknak adatik meg a versenyzés. Ennek ellenére ezek az izgalmas autóversenyek a kockázatos sportok között vannak. A statisztikák szerint 100-ból 1 sofőr hal meg versenybalesetben.

  1. MotoGP

A versenymotorozás a világ másik legnépszerűbb versenysportja, és bár veszélyesebbnek tűnhet, mint a Forma-1-es autóversenyzés, a MotoGP-ben kisebb a halálozási arány. Ettől függetlenül a számok még így is megdöbbentőek: 1000-ből 1 versenyző biztosan az életét veszti.

  1. Siklóernyőzés

Egy másik sportág, amely nem hiányozhatott a listáról. A siklóernyő egy nem motoros repülőgép, amelyet úgy építettek, hogy meghajtás nélkül siklik a levegőben. Nem meglepő tehát, hogy egy ilyen eszközzel való manőverezés, ha veszélyes területeken űzik, az egyik legextrémebb sport a világon. És a statisztikák ismét ezt igazolják: minden 250 repülésre 1 haláleset jut.

  1. Ejtőernyőzés

Az ejtőernyőzés nagyon népszerű, de még mindig egy olyan sport, amely bizonyos esetekben rendkívül kockázatos lehet. Általánosságban mégis egyértelmű példája a látszólagos veszélynek, mivel normális körülmények között a kockázat valójában alacsony. A statisztikák szerint 100 000 ejtőernyős ugrásonként 1 haláleset történik.

  1. Bungee jumping

A másik legnépszerűbb kockázati sportág. A bungee jumping alapvetően abból áll, hogy egy hídról (vagy hasonló szerkezetről) leugrunk, miközben egy rugalmas kötélhez vagyunk kötve, amely megakadályozza a talajjal való ütközést. Ebben az esetben a kockázat nyilvánvaló, mivel 500 000 ugrásonként csak 1 haláleset történik. És azért mondjuk, hogy “csak”, mert ezek szerint a kerékpározás sokkal szélsőségesebb lenne, 140 000 kerékpárosra 1 haláleset jutna.

  1. Hegymászás

A hegymászás veszélyes hegyvidéken, vagy nyilvánvalóan kötél és béklyó nélkül nagy kockázatú sportnak számít. Becslések szerint a legveszélyesebb függőleges mászóutak némelyikén 10 hegymászóra 1 haláleset jut.

  1. Alpinizmus

Ez a hegymászás a hegyek csúcsának eléréséről szól. Ha a városban egy kis hegyen csináljuk, akkor ez inkább családi kirándulás, mint kockázatos sport, de a legveszélyesebb hegymászó útvonalakon átlagosan minden 1700 hegymászóból 1 biztosan meghal. A Himalájában található Annapurna (a világ tizedik legmagasabb hegye, 8091 méterrel) rendelkezik a legmagasabb halálos áldozatokkal, 10 emberből, aki megpróbálja elérni a csúcsát, majdnem 4 meghal.

  1. Boksz

Az ökölvívást több mint 7 millió ember űzi a világon, így ez a legnépszerűbb harcművészet. A nyilvánvaló veszélyek miatt azonban ezt mindig szövetségi formában kell gyakorolni. Becslések szerint a 21. században eddig több mint ötszáz bokszoló vesztette életét bokszolással kapcsolatos sérülések miatt.

  1. Parkour

A parkour egy városi sport, amelyben a sportolók a saját testüket használják arra, hogy akrobatikus mutatványok végrehajtásával leküzdjék az épületeken található akadályokat. Lehet, hogy nem tűnik veszélyesnek, de amikor tetőről tetőre ugrál valaki, akkor egy kicsit extrém lesz. Kevés haláleset történik, mert kevesen űzik extrém szinten, de mindenképpen kockázatos sport.

+1 Kajak

Itt nem a balatoni kirándulásokra kell gondolni, hanem a gyors sodrású folyókra, ahol az ember néhány másodperc alatt az életét vesztheti a hidegvíz, a fulladás vagy éppen a sziklák és a sodrás miatt. A statisztika ismét bizonyítja, hogy 10 000 kajakosból 1 meghal.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Miért nem mindegy az, hogy milyen terepen kezdünk el futni?

2024. március 23.|

Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor elengedhetetlen, hogy az életmódunkba beépítsük a rendszeres sportot is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Életmódváltáskor érdemes elkerülni a fehérliszttel készült pék árukat és tésztaféléket, a túlságosan

Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

2024. január 2.|

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába