Az okosórák szerepe a sportban

Az okosórák piacra kerülése óta ez a kiegészítő sok fogyasztó számára kulcsfontosságú szövetségessé vált, mert amikor valamilyen fizikai tevékenységet végeznek, lehetővé teszi, hogy az egész folyamatot nyomon kövessék.

Bár az okosórákat gyakran látjuk olyan helyzetekben, amikor az emberek edzenek vagy sportolnak, nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy ez az eszköz számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek túlmutatnak a sporton. A piacon kapható okosórák némelyike a napi fizikai aktivitás nyomon követése mellett lehetővé teszi a különböző egészségügyi mutatók figyelését is, legtöbbjük természetesen magyar nyelven is.. A legújabb eszközök képesek a fizikai aktivitás és az olyan mutatók monitorozására, mint a pulzusszám és a vér oxigéntelítettsége (SpO2), azaz az oxigénhordozó hemoglobin koncentrációja a vérben.

Amellett, hogy lehetővé teszi a különböző személyes adatok folyamatos regisztrálását, követhetjük vele a gyerekek mozgását, konkrét célokat tűzhetünk ki, egyszóval aktiválhatjuk magunkat. Ha pedig többet sportolunk, akkor az egészségünk is sokkal jobban fog alakulni.

Mit tudnak az okosórák sport közben?

A jelenleg piacon lévő okosórák által kínált számos lehetőség miatt fontos, hogy azok a fogyasztók, akik rendelkeznek vagy megvásárolnak egy ilyen eszközt, tudják, hogyan elemezzék az általuk végzett mérések eredményeit. Figyelembe véve a mai világ igényeit és a különböző okosóra-kínálatot, a felhasználóknak olyan okosórát érdemes választaniuk, amelynek funkciói és jellemzői között szerepelnek a következők:

  • GPS
  • értesítések
  • fitnesz-követés
  • csatlakoztathatóság
  • alkalmazások
  • hosszú akkumulátor-üzemidő.

A legkiemelkedőbb okosórák meghatározott céllal érkeznek, akár futáshoz és/vagy túrázáshoz, akár búvárkodáshoz tervezték őket. De mindig nézzük meg, hogy milyen eszközökkel kompatibilisek.

Az oxigénszint mérése

A vér oxigéntelítettségének sikeres méréséhez fel kell oldanunk az okosóra képernyőjét, és a teszt elindításához meg kell érintenie a SpO2 funkciót. A teszt alatt nem szabad se beszélni, se mozogni. Az így kapott eredmény nemcsak az órán, hanem a telefonon is megjelenik, később össze tudjuk hasonlítani az új mérésekkel.

Eredmények és fizikai aktivitási célok

A sport szerelmesei személyre szabottabb edzésben részesülhetnek, mivel a legtöbb óra rendelkezik ilyen funkcióval. A hozzá tartozó alkalmazásban megtervezhetjük a céljainkat, beállíthatjuk a napi mozgásadagunkat, és lementhetjük a megtett útvonalakat is. Ha pedig nem akarunk egyedül mozogni, akkor versenyezhetünk a barátainkkal.

Gyermekgondozási funkciók

A 4G kapcsolatnak és a videó hívásokhoz szükséges kamerának köszönhetően végig kapcsolatban maradhatunk a gyerekekkel is. Ez az opció lehetővé teszi a szelfik megosztását és a csevegést, hangüzeneteken, emojikon és szöveges üzeneteken keresztül.

Bizonyára sokak számára az okosóra egyet jelent a fizikai aktivitás és a sportolás társával, amelyet kocogás vagy jóga közben használhatnak, de az igazság az, hogy az okosórák ennél sokkal többre képesek. Amellett, hogy nagyszerű kialakítással rendelkeznek, valódi intelligens asszisztensként működnek, és az akkumulátorok egész nap kitartanak.

A lehetőségek túlmutatnak a sporton

A sportos használaton kívül, amit nem mindenki tud, hogy ezekkel az eszközökkel a mindennapi életben egyéb hasznos műveleteket is el lehet végezni, mint például telefonálni, kedvenc zenét hallgatni, értesítéseket és egyebeket ellenőrizni, sőt, akár kézmosásra és öngondoskodásra vonatkozó figyelmeztetéseket is kaphatunk. Az okosórák sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök minden tevékenységünk során – például edzés, munka, egészségügy, szórakozás – elkísérjenek minket, megkönnyítve ezzel az életünket.

Sok készülékkel egyszerűen kezdeményezhetünk és fogadhatunk hívásokat. A hívásfogadás a legegyszerűbb: a képernyőn megjelenik az elfogadás vagy elutasítás lehetősége. Ha elfogadjuk, közvetlenül az óráról állíthatjuk be a hangerőt vagy kapcsolhatjuk ki a mikrofont. Ha pedig éppen nem tudjuk fogadni a hívást, akkor gyorsan küldhetünk egy üzenetet is. Szerencsére nemcsak a fizetős SMS-re kell gondolni, hanem használhatjuk az üzenetküldő appokat, amik az interneten keresztül működnek és nem fognak pénzbe kerülni.

Multimédia használata

Ha inkább zenét vagy podcastokat szeretnénk hallgatni, akkor közvetlenül hozzáférhetünk a Spotify-hoz vagy más zenei appokhoz. Olyan alkalmazásokat is telepíthetünk, amelyek lehetővé teszik a rádiózást. Innentől kezdve mindenki a kedvenc zenéjét választja ki, és csak egy Bluetooth-tal kapcsolódó fülhallgatóra lesz szükségünk.

Amennyiiben képeket és videókat szeretnénk készíteni, ez is lehetséges az okosórával. Ehhez az okosórát az okostelefonnal kell csatlakoztatni. Itt csak arra figyeljünk, hogy melyik óra milyen operációs rendszerhez tud csatlakozni.

Összességében elmondható, hogy az órák segíteni fogják a rendszeres sportolást, azonban jóval túlmutatnak ezen. Az elérhető funkciókkal a fizikai aktivitáson vagy a sporton túl a mindennapi élet egyszerű műveleteivel is támogatja a tulajdonosát.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

2022. augusztus 25.|

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

A testmozgást otthon is el lehet végezni

2022. július 22.|

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

A vírusok nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenségek is

2022. július 17.|

Minden, amit ebben a világjárványban láttunk, például az egészségügyi dolgozók halála, már korábban is megtörtént. Például az i.e. 430-ban, Athénban kitört pestisjárvány rengeteg orvos életét vette el. Az 1347-es bubópestis idején az ápolónők és a