Az otthoni edzőterem nem lehetetlen

Az egészséges életmód egyik fő pillére a rendszeres testmozgás. A sportolás rendkívül fontos, hogy fittek, frissek és egészségesek legyünk, és persze sokan vannak, akik szeretnék a testmozgást beépíteni a mindennapjaikba, viszont jóval kevesebbeknek sikerül.

A legnagyobb ellenérv általában az, hogy nincs rá idő, mert nem fér bele a sűrű mindennapokba, hogy edzőterembe járjunk. De nem is feltétlen kell. A koronavírus járvány, illetve a hozzá kapcsolódó korlátozások kinyitották az ajtót az online, otthoni megoldások felé, így a sportoláshoz, testmozgáshoz sem kell feltétlen elhagyni az otthonunkat.

Elég lehet pár sportszert, vagy edzőgépet beszerezni otthonra, esetleg letölteni pár edzővideót, és már indulhat is a testmozgás. Persze, ha a mozgás, a sport az életmódunkhoz tartozik, és a mindennapjaink szervez részévé vált, akár tovább is mehetünk, és kialakíthatunk egy otthoni edzőtermet is. Ha építkezés előtt állunk, akkor eleve úgy érdemes elkészíteni a terveket, hogy a sportszerek helyet kapjanak, de akár egy külön helyiségbe is kerülhetnek, mondjuk egy otthoni edzőterembe.

Ha építkezés előtt állunk, már a tervezésnél gondoljunk erre

Ha éppen aktuális számunkra az új otthonunk építése, tervezése, akkor érdemes végig gondolni, hogy melyek azok a helyiségek, amelyekre a mindennapokban szükségünk lesz. Fürdőszoba, konyha, nappali, WC minden házba, lakásba kell, ahogyan hálószoba is, de edzőterem vagy dolgozószoba már nem minden lakás/ház alapeleme. Ha a sport fontos része az életünknek, akkor vagy egy külön szobát célszerű kialakítani hozzá, vagy úgy megtervezni a nappalit vagy a hálót, hogy ehhez helyet tudjon számunkra biztosítani.

Készházak építése esetén bár a típusházak kész tervek alapján kerülnek bemutatásra a leendő vásárlók elé, de bizonyos változtatásokra van lehetőség, a burkolatok kialakításába pedig teljes mértékbe szabad kezet kapunk.

Ha az egyik szoba edzőterem lesz, akkor érdemes előre gondolkodni, és a megfelelő burkolatokat kiválasztani. Lehet padlószőnyeg vagy gumiszőnyeg, a falra pedig kerülhet tükör is. Természetesen a bekerülő sportszerek kérdése is lényeges.

Hogyan alakítsuk ki az edzőtermet otthon?

Az otthoni edzőterem kialakításánál az egyik fontos szempont, hogy milyen sportot is űzünk, ezzel pedig le tudjuk szűkíteni, hogy milyen eszközökre is van szükség. Ha többen is használják a családból, akkor mindenki igényét figyelembe kell venni. Az sem mindegy, hogy erőnlétre edzünk, állóképességre, esetleg fogyás célzattal, de az sem ritka, hogy valaki csak az egészsége megőrzése érdekében edz minden nap 10-20 percet.

Mindenképp fontos már az építkezésnél gondolni arra, hogy lesz-e eszköz, ami függesztést igényel, esetleg falra történő rögzítést. Ma már otthonra mászófal is kialakítható, de akár egy komplett Ninja Warior pálya, ha van hozzá elég terünk. Persze nem kell ennyire extrémnek lennie egy otthoni edzőteremnek, lehet benne futópad, néhány súlyzó, fekve-nyomópad, taposógép vagy szobabicikli is.

Írta: variosip.hu

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Miért nem mindegy az, hogy milyen terepen kezdünk el futni?

2024. március 23.|

Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor elengedhetetlen, hogy az életmódunkba beépítsük a rendszeres sportot is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Életmódváltáskor érdemes elkerülni a fehérliszttel készült pék árukat és tésztaféléket, a túlságosan

Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

2024. január 2.|

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába