Az úszás jótékony hatásai az egészségre

Az úszás egy olyan sport, ami nem terheli meg a testet, így sokkal jobb a szárazföldi gyakorlatoknál. A vízben való lebegés természetes képessége segít elkerülni az ütéseket és zúzódásokat, amelyek további sérülésekhez vezetnek. A vízben az ember súlya körülbelül 10%-a a normál súlyának, így a túlsúlyban szenvedők is kiélvezhetik a hatását.

Jó választás azok számára, akik edzeni szeretnének, és esetleg problémáik vannak a szárazföldi sportokkal. Az úszás például ideális lehet a terhes nők, az ízületi gyulladásban szenvedők, illetve a hát- és súlyproblémákkal küzdők számára. Másrészt az olyan tüdőbetegek, mint például az asztmások, (mivel az uszodai környezet általában nagyon párás), könnyebben lélegeznek közben.

Mindezek mellett ott vannak a mentális egészségre gyakorolt előnyei is, hiszen az úszás ellazít a napi feszültségektől, csökkenti a stressz által kiváltott fokozott izomtónust, pozitív hangulatot generál, és segít pillanatnyilag kiüríteni az elmét, és elszigetelni magunkat a problémáktól.

Az úszás jótékony hatásai

A Mejor con Salud magazin utánajárt a legfontosabb előnyöknek. Az elmondásuk szerint az úszás egyike azon kevés fizikai gyakorlatoknak, amelyek a test egészére jótékonyan hatnak, mivel egyszerre erősítik az állóképességet és a rugalmasságot. Ez magában foglalja a futás összes szív- és érrendszeri előnyét, a súlyzós edzés izommunkájának előnyét és a tánc- vagy aerobikórák állóképesség-növelő hatásait is.

Az úszás a legtöbb izomcsoportot igénybe veszi, segít az ízületek rugalmasságának megőrzésében, különösen a nyak, a vállak és a medence területén. Emellett biztosan megmozgatjuk majd a hasizmot, a bicepszet és tricepszet, a farizmot, és a hátizmokat is.

Miközben a vízben mozgunk, növeljük a fizikai aktivitás szintjét, és ezáltal növeljük az elégetett energia mennyiségét, így ideális összetevője a testsúlykontroll programoknak is. Emellett az idősek számára az úszás a fizikai erőnlét fenntartása mellett a mozgáskoordináció javításával, valamint az esések és csípőtörések kockázatának csökkentésével jár.

Az úszás fokozza a kognitív funkciókat és a tanulást

A medencében való elmerülés növelheti az agy vérellátását, ahogyan azt az ausztráliai Perth Egyetem Sporttudományi Iskolájának kutatása részletezi. Amikor a résztvevők szívmagasságig merültek a vízbe, az agyi véráramlásuk magasabb volt azokhoz képest, akik nem voltak a medencében. Konkrétan a központi agyi artériák véráramlása 14 százalékkal, míg a hátsó agyi artériáké 9 százalékkal nőtt. Ezenkívül az úszás rendszeresen aktiválja az agy mindkét féltekéjét és mind a négy lebenyt egyszerre, ami a tanulás javulásához vezet.

Ezt a hatást nem csak az uszodákban, hanem a saját medencénkben is elérhetjük. A legtöbben csak a hatalmas, akár 50 méteres távokra szoktak gondolni, de a kertünk is nagyszerű alapot adhat az edzéshez. Az otthoni úszás nem lesz annyira izgalmas, mint az uszodai, azonban lényegesen több előnnyel jár, hiszen nem kell utaznunk, és bármikor kihasználhatjuk. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nyáron a rokonság is annál a családnál jelenik meg, ahol van medence, így a közös esték is sokkal hangulatosabbá válnak.

Az úszás egyéb előnyei

Ideális a fogyáshoz. Meg kell jegyezni, hogy több tényező határozza meg a zsírégetést, mivel mindenkinek más az anyagcseréje. Általánosságban a súlyt (minél nehezebbek vagyunk, annál több kalóriát égetünk el), az úszási stílust (hátúszás, mellúszás vagy pillangó), a sebességet, az intenzitást és az időt kell figyelembe venni.

Így a Harvard Medical School szerint egy 56 kg-os személy 30 perc mérsékelt úszás során körülbelül 180 kalóriát éget el, egy 70 kg-os személy 223 kcal-t, egy 84 kg-os pedig körülbelül 266 kcal-t. Ha a tevékenység intenzív, az első körülbelül 300, a második 372, a harmadik pedig 444 kalóriát éget el.

Ebből következik, hogy dolgoznunk kell az izomtömegen. Ha a különböző úszásnemeket gyakoroljuk, a test legtöbb izma edződik, különösen a felsőtest izmai. Ilyenkor mindig javul a szív- és légzőrendszer egészsége is, ami sok sportolni vágyót érdekel. A tüdőmunka ennél a sportágnál nagyon magas, mivel az ellenállás apránként növekszik, ugyanakkor a tüdőkapacitás is nő.

Ma már létezik terápiás úszás is

Az utóbbi években az egészségügyi szakemberek egyre többféle terápiára és patológiára vonatkozó ajánlást tesznek, amibe a medence használata is beletartozik. Néhány ezek közül:

  • Asztma
  • Izom- és ízületi panaszok
  • Porckorongsérv, hátfájás
  • Stressz
  • Segítség az ellenőrzött fogyókúrás étrendben
  • Fizikai és mozgásszervi fogyatékosságok
  • Autizmus

A vízben végzett edzés olyan mozgásszabadságot biztosít, amelyet a száraz munka nem ad meg. Ezeknek a gyakorlatoknak jó pszichológiai hatásai vannak, mert az ember játékos környezetben van, kellemes hőmérsékleten, és nem kell stresszelnie.

A vízben történő rehabilitáció lehetőségei nagyon nagyok, és számos patológiára kiterjednek. Az agyi bénulásban szenvedők, a súlyos myopathiások, sőt az autisták is élvezhetik az előnyeit, de mindig orvosi felügyelet mellett.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába

Mi lehet az életmódváltás sikerének a titka?

2023. október 11.|

Nagyon sokan ébrednek ár, hogy az életük nem a megfelelő irányba halad, nem olyan a megjelenésük, a közérzetük, mint amilyennek szeretnék, és ilyenkor bizony a legtöbben el is gondolkodnak azon, hogy itt az ideje a

Az otthoni edzőterem nem lehetetlen

2023. augusztus 16.|

Az egészséges életmód egyik fő pillére a rendszeres testmozgás. A sportolás rendkívül fontos, hogy fittek, frissek és egészségesek legyünk, és persze sokan vannak, akik szeretnék a testmozgást beépíteni a mindennapjaikba, viszont jóval kevesebbeknek sikerül.