Edzőterem építése otthon

Sokaknak kihívást jelent az edzési rutin fenntartása, ebben pedig igen nagy segítséget jelent egy otthoni edzőterem kialakítása. Ehhez sokan választják a garázst vagy tárolót, de akár a pincében is ki lehet alakítani egy kis edzőtermet, ahol aztán már könnyebben elkezdhetjük a rendszeres sportolást.

Az otthoni edzőterem kialakítása fantasztikus lehetőség arra, hogy életünk részévé tegyünk a sportot, a mozgást. Nemcsak időt takaríthatunk meg így, de lehetőségünk is van arra, hogy teljesen a saját igényeinkre szabjuk az edzőtermet.

Az edzőterem kialakításának lépései

Az első lépés természetesen a helyszín kiválasztása. A legjobb megoldás az, ha külön helyiséget tudunk elkülöníteni edzésre. Fontos az is, hogy megfelelő legyen a légáramlás, ki tudjuk nyitni az ablakot, tudjon szellőzni a helyiség. Az edzőterem padlózata is fontos kérdés, a legjobb megoldás, ha egy strapabíró és könnyen tisztítható padlót alakítunk ki. Erre vannak speciális megoldások, mint a gumiszőnyeg, vagy a keményfából készült padlóburkolat. Ha a talajon végzünk gyakorlatokat, jó szolgálatot tehet a tatami is.

A berendezésre áttérve, minden olyan dolognak tervezzünk helyet, amit a közeli vagy a távoli jövőben szeretnénk. Ezért is érdemesebb egy kicsit nagyobb helyet keresni az edzőteremnek, mint amire az adott pillanatban szükségünk van, a jövőben ugyanis az igények változhatnak, bővülhetnek. Futópad, ellipszis tréner, súlyzók és állványok, padok, gépek – ki-ki a saját igényei szerint alakítsa ki az edzőtermet.

Nagyon fontos azonban, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően alakítsuk ki a helyiséget. A gépeket, hevedereket, húzódzkodó rudat rögzítsük megfelelően, így elkerülhetők lesznek a balesetek.

Az otthoni edzőterem kialakításához különféle építőanyagokra lehet szükségünk, például padlóburkolatra, betonozásra, akár vakolásra is. Érdemes tükröt is felszerelni, így ellenőrizni tudjuk a testtartásunkat és hogy helyesen végezzük-e a gyakorlatokat. Érdemes az edzőtermet úgy kialakítani, hogy külön bejárattal rendelkező helyiség legyen, ehhez pedig olykor gipszkarton fal építésére lesz szükségünk.

A gipszkartonozás nagy előnye, hogy gyorsan felhúzhatunk egy-egy falat, az építés gyors és tiszta. Nem kell téglát hordani, nincs törmelék, és a gipszkarton könnyebb is, mint a tégla. Persze itt is szükség van hézagolásra és glettelésre, de ezután már lehet is festeni vagy tapétázni a falat. A gipszkarton lapok között pedig mindenképp használjunk valamilyen szigetelőanyagot, kőzetgyapotot vagy üveggyapotot, a hő- és hangszigetelés érdekében. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a gipszkarton segítségével repedésmentes falat lehet kialakítani, nagy felületen is.

A hagyományos válaszfal-szerkezetekkel szemben gyors és egyszerű a kivitelezése, száraz építésről van szó, ami azonnal sima felületet ad. Minden épületgépészeti és elektromos vezeték vésés nélkül, könnyen elhelyezhető benne, és a megfelelő hő- és hangszigetelő betéttel tökéletes válaszfalat kaphatunk. Ráadásul amilyen könnyen felépíthető, olyan könnyen el is bontható, ha épp kinőttük volna az edzőtermet és nagyobbat szeretnénk.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Az otthoni edzőterem nem lehetetlen

2023. augusztus 16.|

Az egészséges életmód egyik fő pillére a rendszeres testmozgás. A sportolás rendkívül fontos, hogy fittek, frissek és egészségesek legyünk, és persze sokan vannak, akik szeretnék a testmozgást beépíteni a mindennapjaikba, viszont jóval kevesebbeknek sikerül.

Miért fontos, hogy legyen magán egészségbiztosításunk, ha sokat sportolunk?

2023. augusztus 9.|

A sportolás, a rendszeres testmozgás rendkívül lényeges az egészségünk szempontjából. Mindegy, hogy edzőterembe járunk, ahol személyi edző foglalkozik velünk vagy egyedül használjuk a gépeket, magányosunk futunk, esetleg csoportos órákon veszünk részt, mindenképp sokat teszünk így

Edzőterem építése otthon

2023. május 1.|

Sokaknak kihívást jelent az edzési rutin fenntartása, ebben pedig igen nagy segítséget jelent egy otthoni edzőterem kialakítása. Ehhez sokan választják a garázst vagy tárolót, de akár a pincében is ki lehet alakítani egy kis edzőtermet,