Elfogták Cozma két feltételezett gyilkosát

Marian Cozma, az MKB Veszprém kézilabdázójának meggyilkolásával három ember lett meggyanúsítva. Az első két gyanúsítottak Ausztráliában kapták el a rendőrök, azonban a kiadásuk hetekig is eltart, hiszen a két országnak meg kell egyezniük először.

Vasárnap hajnal

Cozma és pár társa egy kellemes induló vasárnap hajnalban keveredett összetűzésbe egy másik társasággal, ahol a támadók hamar kést rántottak, aminek a következtében Cozma életét vesztette, írja az origo.hu. A csapat irányítója és a kapus is megsérült a támadásban, azonban ők túlélték az esetet.

Cozma utolsó pillanataiban a mentők is részt vettek, ugyanis a helyszínen próbálták újraéleszteni, azonban hamarosan életét vesztette. Kórházba kerül a csapat 23 éves válogatott irányítpja is, valamint a horvát kapus. Az irányító fej- és szemsérülést szenvedett, aminek következében meg kellett műteni, azonban az orvosok szerint a látása megmenekült. Eközben a kapusnak el kellett távolítani az egyik veséjét, de legalább túlélte a támadást.

Eleinte kettő gyanúsítottat találtak, azonban hamarosan N. Győző is csatlakozott hozzájuk. A rendőrség szerint ő is részt vett a vasárnap hajnali gyilkosságban, amiről a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője számolt be a következő napon.

A rendőrség eleinte R. Sándort és SZ. Ivánt vette elő, miszerint ők voltak azok, akik szíven szúrták az MKB román játékosát. Sándort Ausztriában kapták el, alig lépte át a magyar határt, azonban az A2-es autópályán felismerték és feltartóztatták.

A rendőrség szerint N. Győző ellen először elfogatóparancsot adtak ki, azonban még ugyanazon az éjszakán sikerült elfogni. Az osztrák rendőrök szemfülesek maradtak, és a magyar határ közelében előállították a támadót. Hétfőn reggel már mindenki értesítve volt a legújabb fejleményekről, így a magyar igazságügyi és rendészeti miniszter köszönetet mondott az osztrák kollégáknak. Ezután a hatóságok magyar földön állíthatják elő a gyanúsítottakat.

A formaiságok miatt várni kell

Tény és való, hogy a kiadatáshoz szükséges intézkedéseket azonnal megtették, azonban a formaságok miatt több nap is eltelt. A veszprémi rendőrségnek meg kellett várnia, amíg a hivatalos procedúra engedélyezi a kiadatást, de onnantól kezdve a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vette a kezébe a dolgokat. Hétfőn már lényegesen több információval rendelkezett a sajtó, azonban a gyanúsítottak még nem érkeztek meg Magyarországra, így a kihallgatás is váratott magára.

A harmadik gyanúsított ellen nem lett nemzetközi elfogatóparancs kiadva, mivel nem merült fel a szökés gyanúja, így a rendőrök helyileg keresték. Ahogy beérkeztek a tanúvallomások, egyre inkább úgy tűnt, hogy több résztvevővel kell számolni, de nem mindegy, hogy kinek milyen szerepe volt a hajnali gyilkosság során.

Amit a rendőrség tud

A bűncselekmény elkövetésében a rendőrség eleinte nem közölhetett semmit, hiszen nem tudták, hogy mi volt a gyilkos fegyver. Annyit tudni, hogy heggyel és éllel bíró eszköz volt, de ezen belül lehetett kés, tőr vagy akár bajonett is. Erre a kérdésre csak akkor lehet érdemi választ adni, amikor a kihallgatások elkezdődnek. Minden bizonnyal arra is fény fog derülni, hogy hova került az eszköz.

A történtek után tanúkutatás és adatgyűjtés következett. Utólag kiderült, hogy az egyik gyanúsított egy kis Fejér megyei község lakója, így Enyingen folytatták a keresést. A helyi rendőrség segített a kutatásban és a kihallgatásokban, majd Sárbogárdra mentek, ahol a másik gyanúsított lakott.

A rendőrkapitány csak a feltételezéseket tudta közölni, mivel már vasárnap délután sajtótájékoztatót tartottak. Az összegyűjtött adatok alapján úgy tűnik, hogy a kézilabdázók az óvárosban szórakoztak, és a helyi Patrióta Lokálban keveredtek összetűzésbe. A három sportoló egy másik társasággal csapott össze, amire a bár előtt került sor.

Etnikai kérdések

A rendőrség erőssége ilyenkor mindig az adatgyűjtés, amire minden bűncselekménynél szükség van. A rendészeti miniszter szerint rengeteg nyom és tanú maradt a történtek után, azonban egyértelműen senkire nem akartak ujjal mutogatni. A sajtótájékoztató során etnikai kérdések is felmerültek, azonban a válaszolók végig kitértek a nyilatkozás alól.

A gyilkosság során nincs fontossága annak, hogy az elkövető milyen etnikai csoportba tartozik. A miniszter frappáns válasza szerint a bűnnek nincs bőrszíne, csak áldozata és büntetése. Azonban a szóbeszéd és a pletykák miatt készületbe helyezték az ország különböző területén elő rendőröket, hogy az esetleges önbíráskodást még idejében megállítsák.

A román újságok és a televízió azonnal közölte az információkat, bár lényegesen kihangsúlyozta az etnikát is. Cozma barátnője szerint a kézilabdások már távozni készültek a szórakozóhelyről, amikor véletlenül összekeveredtek a másik asztal fogyasztóival. Állítólag Cozma a mosdóból tért vissza, amikor belekötöttek, mire ő felvette a kesztyűt, és megindult a dulakodás. A harc végül az utcán fejeződött be, a halálos szúrás után Cozma csapattársa karjában halt meg.

A hírek hallatán mintegy kétszázan gyűltek össze vasárnap délig a bár előtt. Az emberek fájdalmas csendben vonultak, gyertyákat gyújtottak meg és helyeztek el a házfalnál.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába

Mi lehet az életmódváltás sikerének a titka?

2023. október 11.|

Nagyon sokan ébrednek ár, hogy az életük nem a megfelelő irányba halad, nem olyan a megjelenésük, a közérzetük, mint amilyennek szeretnék, és ilyenkor bizony a legtöbben el is gondolkodnak azon, hogy itt az ideje a

Az otthoni edzőterem nem lehetetlen

2023. augusztus 16.|

Az egészséges életmód egyik fő pillére a rendszeres testmozgás. A sportolás rendkívül fontos, hogy fittek, frissek és egészségesek legyünk, és persze sokan vannak, akik szeretnék a testmozgást beépíteni a mindennapjaikba, viszont jóval kevesebbeknek sikerül.