Erre van szükség, ha valaki hivatásos sportoló akar lenni

A hivatásos sportolók jogállása az évek során számos vita tárgyát képezte, mivel a hivatásos sportolók a különleges munkaviszonyok jogi rendszerébe tartoznak. Innentől kezdve nem mindegy, hogy milyen sportot űzünk, ahogy az sem, hogy hol csináljuk.

A sportolók szakmai teljesítménye sajátos jellemzőkkel bír, hiszen az azt végző alanyok speciális adottságokat igényelnek, olyan képzettséget, amelyet folyamatosan fejleszteni kell. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy hivatásos sportoló szakmai életútja sokkal rövidebb, mint egy másik munkavállalóé. Továbbá a sportoló hivatásosnak minősítése az adózás szempontjából is fontos következményekkel jár.

Ahhoz, hogy valaki megkapja a hivatásos címet, mindig szükség van egy munkaszerződésre vagy egy megbízási szerződésre. Utóbbinál külön feltétel, hogy a sportoló munkadíját bérköltségként fizessék ki. Az ilyen szerződésekben nincsen próbaidő, ugyanakkor nem lehet 5 évnél hosszabb időre megkötni. Bele kell foglalni a szabadnapokat, valamint a munka- és pihenésidőt. A J. P. Borges ügyvédi weboldal összegyűjtötte, hogy még mire van szükség ahhoz, hogy valakiből hivatásos sportoló legyen.

A sportág gyakorlása egy klub vagy sportegyesület keretein belül

Amikor klubról vagy sportegyesületről beszélünk, akkor egy kicsit részletezni kell, hogy mire gondolunk valójában. Értelemszerűen egy hajó klubban dolgozó gyógytornász sosem lehet hivatásos sportoló. Csak olyan klubbok jöhetnek szóba, amik sportjellegű szolgáltatást nyújtanak.

A sportoló önként vállalja a munkát

A második jellemző, amelynek egy sportolónak meg kell felelnie ahhoz, hogy hivatásos sportolónak minősüljön, az, hogy a szolgáltatásnyújtásnak szabadon kell történnie. Hogyan lehetne nem önként sportolni? Nagyon egyszerűen, mivel a hadseregben, a büntetés-végrehajtási intézményekben vagy az oktatásban is léteznek sporttevékenységek, ezek azonban nem felelnek meg ennek a követelménynek.

Folytonosság

A hivatásos sportolónak a sport területén szolgáltatást kell nyújtania. Ez az alapmegjegyzés nagyon fontos különbséget tesz azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek szórványosan szerveznek műsorokat, kapcsolatot létesítve a sportolókkal. Értelemszerűen ez nem számít folyamatos munkának, csak egy-egy felkérésnek.

A szerződés fontossága

Senki nem döntheti el, hogy akkor most a sportolásból fog megélni. Amint azt már korábban megállapítottuk, a sportoló egy klub vagy sportegyesület szervezési és irányítási feladatkörében nyújtja a szolgáltatásait. Ezért egyértelműen megállapítható, hogy a klub és a sportoló között szerződési kapcsolatnak kell fennállnia, és az utóbbinak meg kell felelnie a klub vagy sportegyesület vezetősége által meghatározott valamennyi követelménynek és szabálynak.

A fizetés

A hivatásos sportolók esetében – a közönséges munkaviszonyokhoz hasonlóan – szükséges, hogy a nyújtott sportszolgáltatásokért cserébe díjazásban részesüljenek. Meg kell azonban jegyezni, hogy ha ez a díjazás csak a felmerült költségeket tartalmazza, akkor ez a kapcsolat nem minősül hivatásosnak. A szerződés szerint igazi fizetést kell kapni.

Mire van még szüksége a sportolónak?

Most, hogy tudjuk, kit nevezhetünk hivatásos sportolónak, nézzük meg, hogy mire van még szükségük. Értelemszerűen a legfontosabb, hogy szeresse, amit csinál. Nem lehet úgy nyolcórás edzéseken részt venni, hogy utáljuk a sportágat. Az sem megoldás, ha csak eleinte rajongtunk a munkánkért, és mára beleuntunk. A jó szerződéshez jó teljesítmény kell, a jó teljesítményhez pedig teljes elkötelezettség.

Azt is muszáj kiemelni, hogy a sportolók gyakran lesznek távol az otthonuktól. Minél magasabb szinten vannak, annál többször kell utazniuk, ez pedig azzal jár, hogy a családot hátra kell hagyniuk. Ez a rész egy kicsit a helyzettől is függ, de egyre többen döntenek úgy, hogy a közeli szeretteiket is magukkal viszik a különböző sporteseményekre. Ehhez a lépéshez nemcsak az utazás kell, hanem az otthon bebiztosítása is. Minél többet utazunk, annál többször fogjuk használni a riasztórendszereket és videókamerákat.

Mindezek után szükség van egy támogató családra. Ahhoz, hogy valaki a világ legjobbjai közé tartozzon, rengeteg hétköznapi dologról kell lemondania. A gyerekek nagyon korán szokták kezdeni az edzéseket, valamikor már négyéves korban beiratkoznak valahová. A koránkelést versenyek követik, majd még több edzés, rengeteg rohangálás, sok pénz. Értelemszerűen a gyerekeket a szülők támogatják, és a későbbi években is szükségük lesz rájuk. Ez egy olyan út, ami rengeteg áldozattal jár, de ha szeretjük csinálni, akkor megéri.

Összességében láthattuk, hogy a profi sportolók csak és kizárólag klubok által tudnak előremenni, amihez már gyerekkortól kezdődő edzések járnak. Az sem hátrány, ha némi tehetséggel vagyunk megáldva, mivel a tehetség kitartással keverve nagyszerű eredményt szül majd. Innentől kezdve az edzések és a versenyek a normalitás részévé válnak a sportoló és a családja számára is. A többi pedig a saját kitartásunkon múlik.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

2022. augusztus 25.|

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

A testmozgást otthon is el lehet végezni

2022. július 22.|

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

A vírusok nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenségek is

2022. július 17.|

Minden, amit ebben a világjárványban láttunk, például az egészségügyi dolgozók halála, már korábban is megtörtént. Például az i.e. 430-ban, Athénban kitört pestisjárvány rengeteg orvos életét vette el. Az 1347-es bubópestis idején az ápolónők és a