Hogyan legyen az utazásból életmód? Meg lehet élni utazás közben is?

Lehetséges utazás közben élni? Igen és nem, ez attól függ. A személyes tapasztalataink, az elvárásaink és a személyiségünk nagyon különbözhet egy másik utazóétól, azonban a következő tippek mindenkinek segíthetnek.

Az utazó élet tényleg nekünk való?

Ha fontolgatjuk, hogy “hajléktalan” nomáddá váljunk, akkor komolyan fel kell tennünk magunknak ezt a kérdést. Az örök utazó élete nem kényelmes, és sosem szabad összehasonlítani a neten látott képekkel. A közösségi hálózatokon alapvetően a menő részt látjuk, mert az az, ami az embereknek tetszik. A pszichológia nem hibázik, a legtöbben inkább szép dolgokat és cicákat szeretnének látni. De az egy dolog, hogy egy hónapra, két hónapra, esetleg három hónapra utazunk, vagy körbe utazzuk a világot. Teljesen más jelentéssel bír az, hogy az életünk egy utazássá válik.

Ahhoz, hogy utazva éljünk, hajlandónak kell lennünk feladni sok olyan dolgot, amihez valószínűleg ragaszkodunk. Ide tartoznak a barátok, a család, a rutin, a szeszélyek, a biztonság, a fizetés, a kényelem, a Netflix…  És mindezt feladjuk egyetlen dologért, aminek több ereje van, mint mindennek együttvéve.

Szép Kártya elfogadóhelyek Magyarországon, klikk ide

Tehát… Kell lennie valami másnak is… Valaminek, ami nincs ott, de itt van, és belülről nyomul. Ha nem érné meg az utazó életmód, akkor senki sem csinálná, azonban nagyon nehéz megtenni az első lépéseket. Valakit a kíváncsiság húz, de ez nem elég. Van valami bennünk, körülöttünk, ami hajt? Mi az?

Ez az, amit meg kell találnunk, és ez az, ami késztetést ad arra, hogy mindent elhagyjunk, hogy utazva éljünk.

Mennyire ragaszkodunk a világunkhoz?

A visszatérési dátum nélküli utazásról szóló döntés meghozatala nagyon erős érzelmi hátteret követel. Nem mindenki tudja meghozni ezt a döntést, mert vannak anyagi, személyes és érzelmi kötődések. Itt több száz különböző helyzettel találhatjuk szembe magunkat, ahány ember van, annyi féle lehetőség.

Az anyagi kötöttségeket többé-kevésbé könnyű leküzdeni. Ahogyan felépítettük őket, úgy tudjuk lebontani elszántsággal, elkötelezettséggel és tervezéssel. Ha például van egy lakásunk, el kell dönteni, hogy bérbe adjuk vagy inkább eladjuk. Minden attól függ, hogy milyen mértékű szétkapcsolódást akarunk elérni, vagy hogyan tervezünk.

Az ilyen utazások azonban nemcsak a házról szólnak, hanem az egyéb anyagi javakról is. Tegyük fel, hogy egy hátizsákkal vágnánk neki a nagyvilágnak, teljesen logikus, hogy nem fog beleférni az összes tárgyunk. Ha azonban kinyitjuk a szekrényünket, akkor sokkal több dologgal találkozunk, és nem lesz könnyű megszabadulni tőlük.

Egy másik probléma a személyes és érzelmi kötődés szokott lenni. Gyerekek, szülők, partnerek, akik nem egyformán gondolkodnak. Ez a legösszetettebb rész, és ez okozhatja a legtöbb kellemetlenséget. Sok család alkalmazza az otthoni tanítás előnyét, miközben beutazzák a világot. Eközben az érzelmi és személyes kötődések szintén bűntudatot kelthetnek.

Például lehet, hogy tökéletes helyzetben vagyunk ahhoz, hogy utazó életet kezdjünk, mégis bűntudatunk van, amiért elhagyjuk a szüleinket. Lehet, hogy önzőnek érezzük magunkat. Ilyenkor kérdezzük meg magunktól, hogy vajon ugyanezt az érzést éreznénk-e, ha a távozás oka az lenne, hogy milliós állást ajánlottak New Yorkban? Bár nem sok nullát fogunk látni a számlánkon, de ha úgy döntünk, hogy elmegyünk, az érzelmi nyereség ugyanolyan bőséges lesz.

Az egészség és a túlélés

Már tudjuk, hogy a levegőnek nincsenek tápanyagai, és hogy a világ jelenlegi berendezkedése szerint a pénz lesz a legnagyobb csereérték. Az úton élés azt jelenti, hogy el kell döntenünk és meg kell terveznünk, hogyan fogjuk hosszú távon eltartani magunkat. Tehát az első dolog, hogy legyen egy kis pénzügyi tartalékunk, hacsak nem akarjuk tényleg hagyni, hogy a világ segítsen nekünk (ami, ha jó emberek vagyunk, akkor fog), és csak pár ezer forint van a zsebünkben.

Egyesek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nagyobb összeget örökölnek, esetleg el tudnak valamit adni az utazás előtt. Ilyenkor valamennyivel könnyebb elindulni, mert ha pár hétig nem találunk munkát, akkor sem fog történni semmi.

Mindegy, hogy milyen terveink vannak, az egészség mindig az első helyen kell, hogy legyen. Ha hosszú útra indulunk, akkor szükségünk lesz egy jó biztosításra, amivel a világvégén is ellátnak minket. Biztosak lehetünk benne, hogy akkor fogunk megbetegedni, amikor olyan országban vagyunk, ahol mindenért fizetni kell.

Emellett érdemes úgy gondolni az egészségünkre, mint ami fejleszthető. Attól, hogy valaki élete utazásán vesz részt, ugyanúgy vigyáznia kell magára, valamint a testi és a lelki egészségére. Az a legjobb, ha mindig figyelünk a táplálkozásunkra és a rendszeres sportolásra. Szerencsére a világ bármely táján el lehet menni futni, ráadásul nem mindig ugyanabban a kilátásban fogunk gyönyörködni. Ha ezeket a pontokat mind jóval előre átgondoljuk, akkor az utazásból igazi életmód válhat, ami egy teljesen új oldaláról fogja megközelíteni a világot. Ha pedig egyszer megunjuk, akkor még mindig válthatunk.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Erre van szükség, ha valaki hivatásos sportoló akar lenni

2022. június 3.|

A hivatásos sportolók jogállása az évek során számos vita tárgyát képezte, mivel a hivatásos sportolók a különleges munkaviszonyok jogi rendszerébe tartoznak. Innentől kezdve nem mindegy, hogy milyen sportot űzünk, ahogy az sem, hogy hol csináljuk.

A világ legveszélyesebb sportjai elképesztő halálozási arányokkal

2022. május 8.|

Az extrém sportok azok a fizikai tevékenységek, amik eredendően veszélyt hordoznak magukban. Fokozott szívritmus, tág pupillák, kitágult erek, fokozott légzésszám, nem létfontosságú funkciók gátlása, fokozott energia és érzékelés, fokozott verejtéktermelés és véráramlás, sőt, a memória

A költözések száma befolyásolja a gyerekek mentális jólétét

2022. május 8.|

Minden család másképp éli az életét, vannak, akik generációkon keresztül ugyanott élnek, mások pedig inkább a szabadságot választják. Ma nehéz lenne megmondani, hogy melyik életmód számít könnyebbnek, hiszen a technikai megoldások és a személyiségünk is