Hogyan sportoljunk otthon?

Szinte mindenki tudja, hogy a testmozgás javítja az egészséget, amihez rengeteg előny jár. A teljesség igénye nélkül, nézzük át a legfontosabbakat.

  • Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát
  • Jobb hangulat és mentális egészség várható
  • Stabil energiaszint egész nap és jobb alvásminőség
  • Az öregedési folyamat lassítása
  • Javított mentális egészség

Milyen gyakori testmozgás ajánlott?

Az általános ajánlás a következő:

Kardió (minimális aktivitás): hetente legalább 150 perc mérsékelt kardió edzés. Ez helyettesíthető heti legalább 75 perc intenzív kardióval, vagy a kettő kombinációjával.

Erősítő edzés (erősen ajánlott): egy fő izomcsoportot érintő gyakorlatok, hetente két vagy több napon.

Extra egészségügyi előnyök: a minimális kardiót további 300 perccel (mérsékelt) vagy 150 perccel (intenzív) kell növelni hetente, vagy a kettő kombinációjával.

Bár ez soknak tűnhet, a jó hír az, hogy könnyen alkalmazkodhatunk az otthoni időbeosztásunkhoz. A lényeg, hogy a kardiótevékenységeket legalább 10 percig kell végezni, utána már mi döntjük el, hogy ezt egy órán keresztül csináljuk, vagy több 10 perces edzésnek állunk neki. A céltól függ, hogy először erőnléti edzést vagy kardiót kell végeznünk.

Mi a legjobb testmozgás a fogyáshoz?

Különösen kezdők számára minden olyan gyakorlat, amely nagy erőfeszítést igényel hasonló hatással lesz. Tehát az igazság az, hogy… nem számít! Keressünk olyan tevékenységeket, amelyeket élvezünk, és amelyekről úgy gondoljuk, hogy egy-két hónapnál tovább is bírni fogjuk, tehát nem unjuk meg. A fogyás végső soron a kalóriadeficitről szól: a legjobb eredmény érdekében ügyeljünk a táplálkozásra.

Tippek az otthoni edzéshez

Első lépés eljutni a fittség olyan szintjére, ahol már nem érezzük úgy, hogy utálunk edzeni.

Válasszunk inspirációt és tűzzünk ki egy célt

Hányszor indultunk már el egy edzéstervvel, hogy lefogyjunk egy kilót? És hányszor vallottunk kudarcot? Próbáljunk inkább egy másik megközelítést, és döntsük el, hogy miben szeretnénk először javulni. Gondoljuk végig, mi a célunk: legyen szó akár arról, hogy fittebbé váljunk, hogy több energiánk legyen, vagy arról, hogy idősebb korunkban lépést tudjunk tartani a gyerekekkel. Találjunk inspirációt, és tűzzünk ki rövid és hosszú távú célokat.

Kezdjük kicsiben és kövessük nyomon a fejlődést

A kicsiben való kezdés azt jelenti, hogy először a rövid távú célokra kell összpontosítani.

Koncentráljunk az előttünk álló hét céljaira, az aznapi edzésekre, majd a következő edzésre. Tegyük magunkévá a kihívást, hogy megtaláljuk azt a napi 15-45 percet, amit mozgással tudunk tölteni. Ha vége a hétnek, tekintsünk vissza, és tegyük meg a következő lépést: tűzzük ki az új célt, hogy a következő héten eggyel több edzést vagy öt perccel több kardiót végezzünk.

Az edzésprogram kialakítása és betartása fontosabb, mint az első edzések hossza és típusa. Azokon a napokon, amikor nincs időnk, még a rövid, 7 vagy 10 perces edzések is előnyösek az egészségre, különösen a kezdők számára.

Ha már reggel is kevésnek érezzük az energiánkat, tartsunk szünetet, és ne eddzünk, csak arra koncentráljunk, hogy mit fogunk enni a nap hátralévő részében. Ilyenkor a táplálkozás kontrolálása is nagy segítséget jelent. Ha pedig délután kezdünk fáradni, akkor végezzünk egy rövid, kíméletes edzést, hogy ellazuljunk és egy kis mozgást is beiktassunk.

Ha a stressz miatt elvesztettük a motivációját, akkor érdemes körülnézni a hétköznapi feladatainkban. Lehet, hogy túlterheltek vagyunk, esetleg valamilyen probléma gyötör minket. Ilyenkor hagyjunk ki egy napot, és koncentráljunk a pihenésre és az alvásra.

Kihagytunk pár napot és rosszul érezzük magunkat? Nézzünk a dolgok hátterébe. Gondolkodjunk el azon, hogy miért történt. Ha rosszul voltunk, akkor teljesen jogos a pihenés, ha azonban lustálkodtunk, akkor mindig tanulhatunk a leckéből. Minden kudarc adhat és csipetnyi motivációt, hogy tovább tudjunk menni.

Tartsuk szem előtt a technikát

Kerüljük el a sérüléseket és érjünk el jobb eredményeket úgy, hogy mindig keressük a hibát. Amikor először kezdjük el az edzést, lehet, hogy túl sok tanácsot kapunk. Koncentráljunk arra, hogy minden második nap javítsunk egy gyakorlaton, de ne egyszerre az összesen. És ha úgy gondoljuk, hogy egy gyakorlat túl nehéz, ne erőltessük meg magunkat. Mindig vannak más lehetőségek és módok a gyakorlatok helyettesítésére könnyebb variációkkal.

A lakás felszereltsége

Az otthoni edzéshez nagyon fontos a megfelelő eszközöket beszerezni. A fittnesz ruha mellé kelleni fog egy olyan cipő vagy zokni, ami nem csúszik a padlón. Biztosan szükségünk lesz egy edzőszőnyegre, hogy a talajgyakorlatok is könnyebben menjenek. Ha olyan területen lakunk, ahol a szembe szomszéd túl közel van, akkor használjuk ki a redőnyök és a függönyök előnyét.

A redőnyök extra segítségként szolgálnak a tűző nap és a téli hideg ellen is, hiszen ezek az időjárási tényezők megnehezítik a mozgást, elveszik a kedvünket az egésztől, ugyanakkor közvetlen friss levegőáramlás is megoldható egy hatékony szúnyogháló felszerelésével, elkerülve és megelőzve a kéretlen csípéseket. Nagyon fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat az edzés közben, hogy még motiváltabbnak érezzük magunkat.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Miért nem mindegy az, hogy milyen terepen kezdünk el futni?

2024. március 23.|

Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor elengedhetetlen, hogy az életmódunkba beépítsük a rendszeres sportot is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Életmódváltáskor érdemes elkerülni a fehérliszttel készült pék árukat és tésztaféléket, a túlságosan

Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

2024. január 2.|

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába