Hogyan változtatja meg életünket a hőszivattyú?

A bolygó éghajlata gyorsabban és intenzívebben változik, mint valaha: ennek fő oka az emberi tevékenység. Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb környezeti és társadalmi kihívás, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie, mivel következményei lehetnek.

A globális felszíni hőmérséklet gyors ütemben emelkedik. Az elmúlt 100 évben a globális átlaghőmérséklet majdnem 1°C-kal emelkedett. A globális felmelegedés oka a természetes üvegházhatás növekedése, amely az emberi tevékenységek által okozott, a légkörben lévő üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése miatt következik be.

Az éghajlatváltozás hatásai és következményei

Az ipari korszak óta a szén-dioxid és más gázok koncentrációjának növekedése a légkörben, amelyet elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok (szén, olaj, gáz) energiatermelésben, közlekedésben és iparban történő felhasználása okozott, az üvegházhatás növekedéséhez vezetett. Az erdők irtása és elégetése, valamint egyes mezőgazdasági módszerek és egyéb tevékenységek szintén hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.

Az éghajlatváltozásról sok bizonyíték és megfigyelés tanúskodik. A levegő és az óceánok átlaghőmérsékletének emelkedése mellett más hatások is megmutatják a felmelegedő bolygó okozta éghajlatváltozás következményeit.

Mit tehetünk?

Furcsán hangzik, de a kis lépések is sokat jelentenek. Mivel a változás belülről kezdődik, ezért érdemes a házunk táján kezdeni a nézelődést. Ha megtehetjük, akkor javítsuk ki a szigetelést, ne engedjük, hogy a villany feleslegesen melegítse az otthonunkat. Amennyiben ennél is tovább akarunk menni, akkor megnézhetjük a fűtési szezont is.

A hőszivattyúknak többféle alkalmazási területe van, de a legfontosabb a lakások, szállodák, kereskedelmi helyiségek légkondicionálása. Mindez a környezettől és a felhasználók igényeitől függ. De más esetekben is használják, például úszómedencék fűtésére az ipari szektorban.

Egyértelmű, hogy a hőszivattyú tiszta, kényelmes és nagyon hatékony, de rendkívül fontos ismerni a telepítés jellemzőit, és így kiválasztani az ideális berendezést, amely az év minden egyes évszakához alkalmazkodik. Ahhoz, hogy télen növeljük az otthonunk hőmérsékletét, nem kell fűtési rendszert telepítenünk.

Miért hoz változást a hőszivattyú?

Kép forrása a Daikin-ce.com oldalon

Szánjunk egy pillanatot arra, hogy meghallgatjuk a testünket: kellemesnek érezzük a hőmérsékletet? Hideg a kezünk vagy a lábunk? Összehúzódnak az izmaink? Ha a válasz igen, akkor a környezeti hőmérséklet, ahol most tartózkodunk, valószínűleg 20 fok alatt van. Ez az a küszöbérték, amelynél elkezdünk fázni, ha nem végzünk semmilyen fizikai tevékenységet.

A hagyományos fűtési rendszereknek számos típusa létezik. A gázkazánok a leghatékonyabbak, de a beszerelésükhöz meg kell győződnünk arról, hogy az épületünk rendelkezik gázellátással. Ezenkívül bonyolultabb és drágább telepítést igényelnek, mivel a kazán és a radiátorrendszer beszerelését, a telepítő cég rendszeres ellenőrzését és az éves tisztítást is magukban foglalják.

Hőszivattyú vagy fűtés? Hatékonyság és fogyasztás

Annak a rendszernek a hatékonysága, amellyel télen fűtjük a lakást, a lakóhelyünk éghajlatától és energetikai besorolásától függ.

Ha nagyon hideg területen élünk, valószínűleg fűtési rendszert kell választanunk, hogy növeljük a hőmérsékletet, mivel annak fűtőértéke általában magasabb, mint a hőszivattyús légkondicionálóké. Ennek ellenére Magyarországon egyre ritkábban kell a mínusz 10 fok alatti hőmérséklettel számolnunk, úgyhogy a hagyományos levegős hőszivattyú is nagy segítséget jelent, főleg, ha pár napelemmel rásegítünk a munkájára.

A hőszivattyús légkondicionáló fogyasztását illetően több változót is figyelembe kell vennünk. Először is, az alapvető energiafogyasztás. Ennek a számnak a kiszámításához egy nagyon egyszerű számítást kell végeznünk, amelyben megszorozzuk a felhasznált energiát a kW/h árral. Soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy milyen típusú légkondicionálót vagy hőszivattyút fogunk vásárolni, mert ez befolyásolja a villanyszámla költségeit minden hónapban.

Zöld energia

A villamosenergia-fogyasztás megtakarításának másik fontos szempontja a hőszivattyú energiahatékonysága. Minél magasabb a hatékonyság, annál kevesebb energiára van szükség a meleg előállításához. Így nemcsak a bolygó profitál az energiahatékony készülékekből, hanem mi is észrevesszük a megtakarítást minden egyes energiaszámlán.

A hőszivattyú, amely több mint elismert légkondicionáló berendezés, energiahatékonysága és fenntarthatósága miatt a melegvíz- és fűtésszolgáltatás ideális rendszere is, mivel energiáját megújuló forrásokból, például levegőből, vízből és földből nyeri.

A hőszivattyús rendszerek egyre inkább elismert technológiává váltak az európai háztartásokban. A hőszivattyú-berendezések dinamikus növekedése jelentősen hozzájárul a fűtési rendszerek fenntarthatóbbá tételéhez. A fosszilis tüzelőanyagok felváltásával és a villamosenergia-fogyasztás csökkentésével a háztartások egyszerre élvezhetik a költségmegtakarítás és a széndioxid-kibocsátás csökkenésének előnyeit, ami pozitív hatással van a Földünkre is.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Erre van szükség, ha valaki hivatásos sportoló akar lenni

2022. június 3.|

A hivatásos sportolók jogállása az évek során számos vita tárgyát képezte, mivel a hivatásos sportolók a különleges munkaviszonyok jogi rendszerébe tartoznak. Innentől kezdve nem mindegy, hogy milyen sportot űzünk, ahogy az sem, hogy hol csináljuk.

A világ legveszélyesebb sportjai elképesztő halálozási arányokkal

2022. május 8.|

Az extrém sportok azok a fizikai tevékenységek, amik eredendően veszélyt hordoznak magukban. Fokozott szívritmus, tág pupillák, kitágult erek, fokozott légzésszám, nem létfontosságú funkciók gátlása, fokozott energia és érzékelés, fokozott verejtéktermelés és véráramlás, sőt, a memória

A költözések száma befolyásolja a gyerekek mentális jólétét

2022. május 8.|

Minden család másképp éli az életét, vannak, akik generációkon keresztül ugyanott élnek, mások pedig inkább a szabadságot választják. Ma nehéz lenne megmondani, hogy melyik életmód számít könnyebbnek, hiszen a technikai megoldások és a személyiségünk is