Sport és Hobbi: kézzel készített fém és fatárgyak

Egyre többször hallani, hogy a sport néha valakinek a hobbijává válik, mert annyira szereti csinálni. A kézműves foglalkozásokat nem szokták sportnak hívni, azonban sokszor ugyanannyi időt, pénzt és energiát fordítunk bele, mint a többi sportoló. A futáshoz csak minőségi cipőre van szükség, de a fém megmunkáláshoz gépek is kelleni fognak, ami lényegesen többe kerül.

Erre van szükség a fémek megmunkáláshoz

A fémek szilárd anyagok, a megmunkálásuk lassabb és több energiát igényel. Akkor tudunk gyorsabban haladni, ha gépi meghajtású szerszámokkal segítjük magunkat, bár általában kézzel is megoldható minden. A kézi szerszámok kisebb költségből szerezhetőek be, azonban sosem szabad olcsó árfekvésű termékekben gondolkodni.

A műhelynek kialakított garázsban mindig szükségünk lesz derékszögre, széljelölőre, állítható rezsümérőre, pontozóra. Az előrajzolási művelethez érdemes pontos jelölést használni, mivel ha a jelölésünk sem lesz pontos, akkor további hibák fognak jelentkezni. A befogószerszámok a munkadarab rögzítéséhez kellenek, úgyhogy legalább egy satut szerezzünk be, majd jöhet a kalapácsolás. A hagyományos kézi kalapács nem lesz elég, ezért jobb, ha egy súlyosabbat veszünk mellé, ami gumi vagy műanyagbetétes. Az sem árt, ha van hidegvágónk és egy lyukasztónk, valamint a kombinált fogókat is a közelben tartjuk. Azt is elmondhatjuk, hogy a fém megmunkálását nem érdemes fémfúró nélkül elkezdeni.

Mit csináljunk fémből?

Amikor fémről beszélünk, akkor sokan a vasra gondolnak, pedig ennél több lehetőségünk van. Az alumínium előnye, hogy a puhább fémek közé tartozik, így a megmunkálása is könnyebb. Ha például ékszereket, kulcstartókat és apró díszeket szeretnénk formálni, akkor az alumínium nagyszerű lehetőségeket rejt. Egy kisebb fogóval már kedvünk szerint csavarhatjuk, úgyhogy szó szerint bármit formálhatunk belőle.

Sokan az ékszerek alapját készítik el alumíniumból, ami a csiszolás után szinte csillogóvá válik. Használhatunk egy fagolyót alapnak, aminek a külsejére fonjuk rá a vékony szálat, majd a fa golyó helyébe egy üveggyöngyöt vagy valamilyen drágakövet teszünk. Ezek a saját készítésű ékszerek ajándékként is megállják a helyüket, és ha nagyon belejövünk, akkor egy kisebb webshopban is árulhatjuk. Ne felejtsünk el ezekhez ékszerdobozt készíteni sem.

Az ékszerek mellett rengeteg lehetőségünk marad. A fémlemezeket könnyen tudjuk hajlítani, így egyedi dekorációs tárgyakat készíthetünk. Ha pedig valami bonyolultabbal próbálkoznánk, akkor a fémből készült szobrok ereje a kiállításokig repíthet minket. Csak két dologra lesz szükségünk: kreativitásra és szerszámokra.

Fa megmunkálásához szükséges szerszámok

A fémmel ellentétben a fa sokkal könnyebben munkálható. Ha szeretnénk kézzel dolgozni, akkor először a hasító és faragó szerszámokat kell beszereznünk. Ebbe a kategóriába tartoznak a fejszék, szekercék, bárdok, balták és tisztító vasak. Ezután ki kell választanunk a megfelelő fűrészeket, amiből mindig több méretre lesz szükségünk. A nagyobbakkal az alapformát fogjuk méretre vágni, a kisebbekkel pedig precízebb munkát tudunk végezni.

Nem szabad kihagyni a gyalukat, ami segít abban, hogy a rücskös fából sík felületet állítsunk elő. Az ácsok esküdni mernének erre a szerszámra, úgyhogy mindenféleképpen szerezzünk be egy nagy gyalukést és egy simító gyalukést. Minden bizonnyal fúrógép is kelleni fog, amivel elő tudjuk állítani a szükséges lyukakat. Többféle fúrófej közül választhatunk, de csak olyat vegyünk, ami fához is használható. Otthoni használatra egy egyszerű akkus fúró is megteszi, ami mindig kedvező árral jár. Utolsó lépésként csak a csiszolók és pár minőségi lakk fog kelleni, és már kezdhetjük is a munkát.

Mit készítsünk fából?

Ha beszereztük a szükséges szerszámokat, akkor jöhet a gyártás. A fa előnye, hogy szó szerint bármit készíthetünk belőle. Ha először nagyobb dolgokkal próbálkoznánk, akkor csinálhatunk laptoptartót, könyvtartót, képkeretet és akár bútorokat is. Ha vágunk bele apró motívumokat, akkor még egyedibbé tesszük a tárgyak megjelenését, és valódi kincseket készíthetünk.

A felkapott termékek közé tartoznak a dobozok, alátétek, vágódeszkák és az ékszerek. Az ékszerekhez több türelemre lesz szükségünk, mivel itt már nagyon apró tárgyakat gyártunk le. Egy kis medált nem szabad a hagyományos fúrófejjel letámadni, de a pár milliméteres fúró tökéletesen megteszi. Innentől kezdve kedvünk szerint válogathatunk a különböző motívumok közül, majd egy hasított bőr hozzáadásával el is készül álmaink nyaklánca.

Mindig tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket

A fa és fém tárgyak elkészítéséhez mindig türelemre és szaktudásra lesz szükségünk, de úgy szokták mondani, hogy gyakorlat teszi a mestert. Mielőtt azonban nekiállunk a nagy fúrásnak és faragásnak mindig gondoskodjunk megfelelő védőfelszerelésről! Teljesen alapnak számít a védőszemüveg, ami megóv minket a lepattanó forgácsoktól. Ha forró felülettel dolgozunk, akkor egy kesztyűre is szükségünk lesz, valamint használjunk acélbetétes bakancsot. Sosem lehet tudni, hogy melyik szerszám esik rá éppen a lábunkra, úgyhogy ne kísértsük a sorsot.

Minél több tárgyat készítünk el, annál merészebb vonalakkal próbálkozhatunk. Végül a kedvenc hobbink a mindennapjaink részévé fog válni, ami elfeledteti velünk a hétköznapi problémákat.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Erre van szükség, ha valaki hivatásos sportoló akar lenni

2022. június 3.|

A hivatásos sportolók jogállása az évek során számos vita tárgyát képezte, mivel a hivatásos sportolók a különleges munkaviszonyok jogi rendszerébe tartoznak. Innentől kezdve nem mindegy, hogy milyen sportot űzünk, ahogy az sem, hogy hol csináljuk.

A világ legveszélyesebb sportjai elképesztő halálozási arányokkal

2022. május 8.|

Az extrém sportok azok a fizikai tevékenységek, amik eredendően veszélyt hordoznak magukban. Fokozott szívritmus, tág pupillák, kitágult erek, fokozott légzésszám, nem létfontosságú funkciók gátlása, fokozott energia és érzékelés, fokozott verejtéktermelés és véráramlás, sőt, a memória

A költözések száma befolyásolja a gyerekek mentális jólétét

2022. május 8.|

Minden család másképp éli az életét, vannak, akik generációkon keresztül ugyanott élnek, mások pedig inkább a szabadságot választják. Ma nehéz lenne megmondani, hogy melyik életmód számít könnyebbnek, hiszen a technikai megoldások és a személyiségünk is