Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

Indoklásuk szerint a szaunában töltött tizenöt perc ideális a test és az elme ellazítására. De vajon igazuk van? És ha igen, akkor szabad azonnal az edzés után szaunázni? Nézzük!

Hogyan működik a szauna?

Először is hasznos, ha van néhány alapvető fogalmunk arról, hogy mi a szauna, hogyan működik, és milyen előnyökkel jár általában a szervezetben. A szauna egy magas hőmérsékletű gőzfürdő, aminek két fajtáját ismerjük.

A száraz szaunának a finnek a hívei. A szó eredete valójában a Suomi nyelvből származik. Ezekben a helyiségekben a hőmérséklet 80 és 90 fok között mozog, a páratartalom pedig általában 20% alatt van. Ez egy fával borított helyiség, amit fával, elektromossággal vagy – egy újabban elterjedt módszerrel – infravörössel fűtenek. Ez utóbbinál nincsen gőz

A másik a törökfürdő, ahol 50 és 70 fok között alakul a hőmérséklet, de a páratartalom a 100%-ot is elérheti. Ez a relatív páratartalom, ami előidézi, hogy nem érezzük az izzadságot.

Milyen hatásai vannak?

Bár ebben a cikkben a száraz szaunára összpontosítunk, mivel ez Magyarországon elterjedtebb, mindkét módszer hasonló hatást fejt ki. A rövid idő alatt bekövetkező hirtelen hőmérséklet-változás megnöveli a pulzusszámot és megemeli a vérnyomást, ami hasonló szinten van, mint a fizikai terhelésnél.

A különböző tanulmányok szerint a vérnyomás és a pulzusszám emelkedik, ezenkívül a légzés felgyorsul, ami az izzadás intenzív aktiválódásához vezet. Ez végső soron a véráramlás fokozódásához vezet, aminek jótékony hatásai vannak:

  • enyhíti a fájdalmat
  • javítja a reumás betegek mozgékonyságát
  • izom- és pszichológiai ellazulást eredményez
  • csökkenti a stressz-szintet
  • segíthet az elalvásban
  • a szaunázás összefügg a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás alacsonyabb kockázatával
  • elősegíti a kórokozók eltávolítását
  • segít az enyhe megfázás leküzdésében
  • tisztítja és szabaddá teszi a légutakat

Szauna mítoszok

A szaunázás nem segít a fogyásban, mivel ez általában a szaunázás után néhány órával visszaáll a normális szintre. Hasonlóképpen, úgy tűnik, hogy a toxinok szintjére sincs akkora hatással, hiszen egyszerűen nem tudunk annyit izzadni, hogy megszabaduljunk az összestől. A verejték élettani funkciója a test hűtése, és bár a verejték méreganyagokat szállíthat, ezek mennyisége nem jelentős.

A szaunázásnak ellenjavallatai is vannak: többek között a szaunázás keringési rendszerre gyakorolt hatása miatt kerülendő, ha valaki szívrohamot szenvedett, vagy ha krónikus vénás problémákkal küzd. Hipotenzív betegek számára is ellenjavallt, és magas vérnyomás esetén orvoshoz kell fordulni. Terhes nők számára sem alkalmas!

Szauna és sport?

A szaunázás jótékony hatásairól még mindig nincs elég meggyőző vizsgálat. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy nagyszerű lehetőséget nyújt a sportteljesítmény fokozásának lehetőségére. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy több és jobb tanulmányra van szükség a szaunázás fiziológiai, pszichológiai és anyagcsere-hatásainak megértéséhez.

Figyelembe véve ezeket a korlátozásokat, vannak olyan tanulmányok, amelyek a szaunázás sportolókra gyakorolt jótékony hatására utalnak. A szaunázáshoz való fiziológiai alkalmazkodás javíthatja az állóképességi teljesítményt. Így például a hosszútávfutóknál az intenzív edzés utáni szaunázás jelentős teljesítményjavulást eredményezett, valószínűleg a megnövekedett vérmennyiségnek köszönhetően.

Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az infravörös hő mélyen behatolva a bőr alá, 35 és 50 fok közötti hőmérsékleten és alacsony páratartalom mellett tényleg elősegíti a nagy intenzitású megterhelés utáni regenerálódást. Emellett korlátozza a fehérjék lebomlását, növelve a növekedési hormon kiválasztását.

Mire figyeljünk a szaunázás előtt és után?

A közvetlenül sportolás előtt vagy után végzett szaunázás kockázatot jelenthet, különösen, ha nem hagyunk ki közötte pár percnyi pihenőt. Ennek oka az, hogy az izzadással együtt jár az elektrolitok elvesztése, amelyek szükségesek a testmozgás során keletkező hő elvezetéséhez. Ha a szaunával kezdjük, akkor a test nehezebben akadályozza meg a test túlmelegedését, így az edzés közben fáradtabbnak fogjuk magunkat érezni.

Az edzés utáni azonnali szaunázás sem teljesen jó, hiszen már az edzés során is sokat izzadtunk. A szaunába való belépés a testet a testmozgás mellett kiszáradási folyamatnak is kiteszi. A folyadékveszteség (és az ásványi sók) fél és másfél liter között lehet, a sportolással keletkező folyadékveszteségen felül. Ha tehát egy nagy intenzitású edzés után rehidratálás nélkül megyünk szaunázni, akkor a kiszáradás tünetei jelentkezhetnek.

Ezért fontos, hogy jól hidratáljunk, és kerülje az alkoholt, mielőtt bemegyünk. Ha szédülést érzünk, azonnal hagyjuk el a szaunát. Kezdőként öt-tíz perces szaunázással kezdjük, és folyamatosan pótoljuk az elveszített folyadékot.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

2022. augusztus 25.|

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

A testmozgást otthon is el lehet végezni

2022. július 22.|

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

A vírusok nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenségek is

2022. július 17.|

Minden, amit ebben a világjárványban láttunk, például az egészségügyi dolgozók halála, már korábban is megtörtént. Például az i.e. 430-ban, Athénban kitört pestisjárvány rengeteg orvos életét vette el. Az 1347-es bubópestis idején az ápolónők és a