Tippek egy sportblog elkészítéséhez

Egy jó sportblog vagy bármilyen más típusú tartalom sikeres elkészítéséhez a felhasználó a legfontosabb. Ha élvezzük a mozgást, és egyre inkább szeretnénk megosztani a gondolatainkat a többiekkel, akkor rengeteg lehetőségünk van.

Akár sportblogot szeretnénk indítani, akár valamilyen más témában szeretnénk posztolni, itt van néhány hasznos tipp, amit segíthet.

Hogyan készítsünk igazán hasznos tartalmat?

 1. Határozzuk meg a szakterületünket. Csak olyan témáról fogunk tudni érdekes bejegyzéseket írni, amit alapból jól ismerünk. Nem baj, ha kezdők vagyunk, de akkor inkább a próbálkozásainkat mutassuk meg a világnak. Azt azonban kerüljük el, hogy profinak állítjuk be magunkat, miközben csak most tanuljuk a szakmát.
 2. Győződjünk meg róla, hogy a potenciális olvasók számára érdekes tartalmat hozunk létre. És itt nem arról van szó, hogy mi mit tartunk érdekesnek, hanem arról, hogy mit adhatunk át vele az olvasóknak. Ahhoz, hogy megtudjuk, mi érdekli az embereket, egy jó kulcsszótanulmányt kell készítenünk a témával kapcsolatban, amellyel foglalkozni szeretnénk.
 3. Kínáljunk hasznos tippeket. Gondoljunk azokra az információkra, amelyek élvezetesebbé, gazdaságosabbá, izgalmasabbá teszik a sportos hobbit. Gondolkodjunk el rajta, hogy mi mit szerettünk volna tudni, amikor elkezdtük a sportolást. A releváns linkek és tippek bemutatásával előkészíthetjük az utat a többi felhasználó számára, így azok jó információforrásnak tekintik majd ránk.

Mi lesz a külalakkal?

 1. Strukturáljuk úgy a sportblog tartalmát, hogy a látogató könnyen megtalálja, amit keres. Ezt nem kell különösképpen magyarázni, ha a felhasználó elveszik a blogon, akkor gyorsan vissza fog lépni.
 2. Multimédiás tartalom beépítése. A képek, videók vagy podcastok vizuálisabbá és vonzóbbá teszik a tartalmat. A podcastok nagyon divatosak, és megvan az az erényük, hogy a felhasználó más dolgok közben is fogyaszthatja őket.
 3. Ha nem rendelkezünk esztétikai és szakmai ismeretekkel ahhoz, hogy egy honlapot gyártsunk, megbízhatunk egy honlapkészítő céget.

Hogyan adjuk át a megfelelő információt?

 1. Olvassunk sokat a témában. Valójában ez az első tanács, amit egy blogger kaphat. Szívjuk magunkba a szakterületünk legfontosabb tudnivalóit, hogy pontosan adhassuk át az olvasóknak.
 2. Gyakoroljunk és gyakoroljunk. Ha sportról akarunk írni, akkor minden bizonnyal a sporthoz értünk, nem pedig a cikkíráshoz. Gyakran (szinte mindig) több kilométernyi szöveget kell megírni és elvetni, mielőtt valami igazán értékeset alkotunk.
 3. Írjunk úgy, mintha egy barátunknak mesélnénk az élményeinkről. A trükk az, hogy felejtsük el, hogy a bloghoz írjuk a bejegyzést, és inkább képzeljük el az emberek (általában egy ember) arcát. Így sokkal könnyebb lesz a fogalmazás is.
 4. Használjunk történetmesélési módszereket. Kiskorunktól kezdve szerettük a meséket, és ez most is igaz. Találjuk meg a legjobb módját egy történet átadásának. Így olyan szövegeket hozhatunk létre, amelyek vonzóak, elkötelezettséget generálnak, és a felhasználókat odaszögezik a képernyőhöz.
 5. Mindig olvassuk fel hangosan a vázlatokat. Ez az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb trükk, de sok blogger elfelejti ezt a tesztet. A hangos olvasás segít felfedezni a monoton mondatokat vagy a nem jól hangzó részeket. Meg fogunk lepődni, hogy mennyit javíthatunk a szövegeket egy ilyen egyszerű trükkel.
 6. Tegyünk bele szenvedélyt! Ha tényleg élvezzük a sportblog írását, sokkal nagyobb valószínűséggel leszünk sikeresek, mert a lelkesedésünk átragad a tartalomra. Ha élvezzük az írást, akkor nem kell azon görcsölnünk, hogy mikor tegyük fel a következő posztot. Szinte égni fogunk a vágytól, hogy megint meséljünk a többi olvasónak. A lelkesedés akkor is segít, amikor a blog népszerűsítéséről van szó, hiszen így sokkal hamarabb elmeséljük a többieknek, hogy min dolgozunk.

Hogyan jussunk el a sportszerető olvasókig?

 1. Használjuk okosan a közösségi oldalakat. Ezek az oldalak nagyon hasznosak lesznek a tartalmunk népszerűsítéséhez. Lehet, hogy valójában nem kedveljük őket, de végül a munkánk részévé válnak. Ezek olyan eszközök, amelyek segítenek a céljaink elérésében. Tartsuk naprakészen a közösségi profilunkat, és használjuk őket az egyes bejegyzések terjesztésére.
 2. Vegyünk részt a témánkkal kapcsolatos fórumokon. Ez segít abban, hogy láthatóvá váljunk a tartalmunk iránt érdeklődő közösség számára. Más sportblogokhoz is írhatunk hozzászólásokat, amit utána megoszthatunk.
 3. Vendégblogolás: ajánljunk fel cikkeit más, a témánkhoz kapcsolódó blogoknak. Ilyenkor mindig győződjünk meg róla, hogy olyan javaslatot teszünk, ami hozzáadott értéket teremt a cikk elfogadásához.
 4. Jelöljük meg a posztjainkat #hashtagekkel, például #sport, #yoga #fittness #running: ez segít, hogy láthatóbbá tegyük őket. Akár saját hashtaget is létrehozhatunk, így a márkánk megjelenik mindenkinek.

További tippek

A siker titka valójában a szenvedély. Ha szinte fáj a blogírás, akkor nem fogjuk sokáig bírni. Ha azonban imádunk sportolni, és mindenkinek meg akarjuk mutatni a mozgás előnyeit, akkor biztosan nem hagyjuk abba az első nagyobb nehézségek ellenére sem. Ne adjuk fel soha.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szaunázás az edzés részeként? Most utánajártunk!

2022. augusztus 25.|

Mostanában nagyon elterjedt gyakorlat az edzőtermekben, hogy az edzés után néhány percet a szaunában töltenek. A wellness-jelenség számos sportközpontot töltött meg szaunákkal. Sokak számára ez a gyakorlat rituálévá vált.

A testmozgást otthon is el lehet végezni

2022. július 22.|

A testmozgás jót tesz a testnek és a léleknek is, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A megfelelő mennyiségű sportolás növelheti az energiaszintet, és még a hangulatot is javíthatja.

A vírusok nemcsak biológiai, hanem társadalmi jelenségek is

2022. július 17.|

Minden, amit ebben a világjárványban láttunk, például az egészségügyi dolgozók halála, már korábban is megtörtént. Például az i.e. 430-ban, Athénban kitört pestisjárvány rengeteg orvos életét vette el. Az 1347-es bubópestis idején az ápolónők és a