Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

Ez pedig lényegében egy olyan agyi vegyületek, melyek az üzenetet szállítják az idegsejtek között. Bizonyított tény az is, hogy genetikai tényezők és hormonális változások is befolyásolni tudják pszichénk működését, de egy depressziós folyamatot természetesen bizonyos élethelyzetek is el tudnak indítani.

És a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a betegség bizony egyre fiatalabb korban jelentkezik.

Mi állhat a szorongás hátterében?

Bár a kis mértékű pozitív értelembe vett stressz valóban jót válthat ki belőlünk, hiszen ilyen esetben hirtelen jobban elkezdünk figyelni arra a dologra, amivel éppen foglalkozunk, legyen szó munkáról, vagy akár tanulásról. Ha azonban rendszeresen nagyobb mértékű stressz ér bennünket, joggal érezhetjük azt, hogy folyamatosan legyűrhetetlennek tűnő akadályok tornyosulnak elénk. megfigyelhető, hogy a nők jellemzően gyakrabban szoronganak, mint férfi társaik, és itt nem csak egy „normál” aggódásról van szó.

Sajnos, aki hajlamos a szorongásra, az egy apróságból is képes lelki szemei előtt egy irracionális félelmet vizionálni, ez pedig olyan pszichoszomatikus tüneteket is produkálhat, mely végül testi panaszokat is előidézhet.

Ezektől az állapotoktól nem csak a mentális egészségünk javítása miatt érdemes megszabadulni, hanem azért is mert egy depressziós vagy szorongó ember sokkal hamarabb elkaphat különböző betegségeket, és jellemzően náluk a gyógyulás is jobban elhúzódhat.

A rendszeres mozgás rendkívül jó hatással van a kedélyállapotunkra

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nélkülözhetetlen az, hogy szakembertől kérjünk segítséget, de bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás pozitív hatást gyakorol a mentális hogylétünkre. Életmódváltással valamilyen szinten kiléphetünk a komfortzónánkból, a sport pedig valóban segíthet megvívni a harcot a szorongással, és a depresszióval.

Első lépésben fontos szem előtt tartani a mértékletességet. Ha korábban nem mozogtunk semmit, akkor ne várjunk el magunktól már az első napon hatalmas eredményeket. Eleinte elég, ha naponta elmegyünk sétálni, hétvégén meg kirándulni. Az ilyen elfoglaltságok már eleve jótékony hatással lesznek a kedélyállapotunkra, a legjobb pedig az, ha a mozgást elkezdjük beépíteni a mindennapjainkba.

Törekedjünk arra, hogy különböző módon le tudjuk vezetni a stresszt, ehhez jó megoldás lehet az is, ha elkezdünk edzőterembe járni, de megoldást jelenthetnek a különféle meditációs technikák, illetve a talpmasszázs és a fülakupunktúra is, ugyanis ezek mindegyiket elősegíti a méregtelenítést, illetve hasznos támogatást tud nyújtani számunkra a stressz leküzdésével kapcsolatban, ezeknek a módszereknek a segítségével pedig nagy eséllyel véget vethetünk a depressziónak, illetve a szorongásnak is.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Miért nem mindegy az, hogy milyen terepen kezdünk el futni?

2024. március 23.|

Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor elengedhetetlen, hogy az életmódunkba beépítsük a rendszeres sportot is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Életmódváltáskor érdemes elkerülni a fehérliszttel készült pék árukat és tésztaféléket, a túlságosan

Vegyük fel a harcot sporttal a szorongás és a depresszió ellen

2024. január 2.|

A depresszió napjainkban már népbetegségnek mondható, ennek ellenére kialakulásának okairól sokan sokféleképpen gondolkodnak. azt azonban mindenképpen fontos elmondani, hogy a betegség hátterében minden esetben a neurotranszmitterek egyensúlyának a felborulása áll.

A biztonságos sportolás a fogakat is védi

2023. október 13.|

A megfelelő technika és a megfelelő atlétika javíthatja a biztonságot. Ez minden sportágra érvényes, a motorsporttól a baseballig. Amikor két teniszező nekiront a hálónak, egy ügyes szögben elütött labda pontot szerez, miközben az ellenfél arcába